Експертна думка Молдова/Румунія

Точка зору: Закони, прийняті за останні 10 років, повинні бути скасовані

Закони та акти, прийняті протягом останніх десяти років, такі як закон про амністію капіталу, змішана виборча система і закон, який перекладає на плечі громадян повернення вкраденого мільярда, повинні бути скасовані, повідомляє noi.md

Пріоритетом для політиків в майбутньому парламенті є боротьба з корупцією, а також реформування юстиції. Такі заяви зробили представники ПКРМ, ПСРМ і виборчого блоку ACUM DA – ПДС в ході публічних дебатів на тему “Прошу вибрати мене депутатом, тому що …” з циклу “Розвиток політичної культури за допомогою публічних дебатів”, організованих Інформаційним агентством IPN в середу, 30 січня .

Кандидат від Партії комуністів Олена Боднаренко сказала, що крім перегляду законодавства та скасування антинародних законів, необхідно терміново ініціювати реформи, які прийдуть на підтримку громадянам. Це допоможе людям позбутис злиднів і, отже, відродити середній клас. Цей клас зник в останні роки, вважає Олена Бондаренко, і зараз в країні люди або дуже багаті, або дуже бідні.

“ПКРМ не раз довела, що може навести порядок в країні. Порядок в країні означає дисципліну і дотримання законів. Закони написані для дотримання, а не для тлумачення в Конституційному суді юристами, починаючи з Міхая Гімпу і закінчуючи Сергієм Сирбу “, – прокоментувала кандидат ПКРМ. Олена Боднаренко стверджує, що майбутній скликання повинен буде об’єднати суспільство, тому що зараз як ніколи народ Республіки Молдова роз’єднаний за національними, мовними, геополітичним і соціальним принципам, що має вкрай несприятливі наслідки для країни.

Кандидат Партії соціалістів Богдан Цирдя каже, що, як тільки його партія увійде до парламенту, скасує “закон про мільярд” і ініціює перехід до президентської республіки, яка дасть президенту право призначати генерального прокурора, директора НЦБК і директора СІБ. Крім того, ПСРМ ініціює так звану “нульову політику”, що означає скасування всіх рішень, планів і програм, які були схвалені до сьогоднішнього дня Демократичною партією. Соціаліст назвав у цьому зв’язку підвищення пенсійного віку, оптимізацію шкіл, закриття лікарень.

“Якщо ми перейдемо до президентської республіки, ми зможемо звільнити державу з полону і знищити ці олігархічні схеми і це явище захопленого держави, яке існує сьогодні”, – переконаний соціаліст.

Кандидат Виборчого блоку ACUM DA – ПДС Олександру Слусар зазначив, що в основі пріоритетів блоку ACUM в парламенті лежить реформування правосуддя і боротьба з корупцією в верхах. За його словами, відразу після того як блок ACUM візьме на себе влада, вживе заходів щодо глибокому очищенню органів юстиції. Інші дії стосуються реформи Вищої ради магістратури, створення за підтримки зовнішніх партнерів Національного антикорупційного відділу і спеціального антикорупційного суду, в якому будуть працювати в тому числі прокурори і судді з інших країн.

Реформування Вищої судової палати і зміцнення Національного органу з непідкупності є іншими пріоритетами блоку. За словами Олександра Слусар, публікація звіту Kroll 2 і забезпечення реального розслідування крадіжки мільярда також є взятими зобов’язаннями. Крім того, розсекречення інформації про амністію капіталу, скасування закону, що передбачає надання громадянства за інвестиції та затвердження Закону Магнітського. “ACUM хоче створити незалежну систему правосуддя і правова держава, де закон буде єдиним для всіх”, – сказав Олександру Слусар.

На дебати був запрошений і учасник від Демократичної партії, електоральний конкурент №1 за національною округу, який не відповів на запрошення, не дивлячись на те, що офіційний представник партії підтвердив прийняття запрошення шість днів тому.

Related Posts