Експертна думка Молдова/Румунія

За рахунок чого Молдова може жити і розвиватися найближчим часом?

Молдова може отримувати економічний зріст на рівні 3-4%, навіть не маючи уряду і не роблячи нічого, просто інерційно пливучи в руслі зовнішньоекономічної ситуації, але для прориву їй вкрай необхідні інвестиції, без яких країні не вижити. Таку думку висловив колишній віце-прем’єр, екс-міністр економіки Олександр Муравський, виступаючи в передачі «Головне питання c Юлією Федорової на телеканалі НТВ-Молдова», передає Noi.md.

Відповідаючи на питання про те, за рахунок чого в реальності Молдова може і жити і розвиватися найближчим часом, він зазначив, що, 3-4% зростання ВВП Молдова може мати, навіть без наявності уряду, не роблячи нічого, тобто, інерційно пливучи в руслі зовнішньоекономічної ситуації.

«Це обумовлено тим, що у Молдови дуже відкрита економіка, і вона дуже сильно залежить від кон’юнктури зовнішнього ринку, як, наприклад, в 2001 р російське зростання потягнуло за собою. Є там підйом, і у нас є зростання, при цьому, він досягнутий, не роблячи різких рухів. Але це навіть розвитком не назвеш. Це просто природний рух в потоці », – підкреслив колишній віце-прем’єр, екс-міністр економіки.

За його словами, для того, щоб все-таки здійснювати прориви, то країні гостро потрібні інвестиції. «Ми повертаємося до елементарних речей, які повторювалися сотні разів: без інвестицій Молдові не вижити!», – зазначив Олександр Муравський. Він нагадав, що за радянських часів Молдова перетворилася з бідної околиці Бессарабської губернії в процвітаючу за мірками Радянського Союзу республіку, завдяки величезному притоку централізованих фондів, за рахунок цих коштів будувалися нові фабрики, заводи.

«Зараз потрібен приплив ресурсів. Своїх ресурсів у нас не вистачить, тому потрібні іноземні інвестиції, але вони, з огляду на, що в Молдові немає ніяких ресурсів, можуть прийти тільки при довірі до системи, відсутності корупції і т.д. », – підкреслив колишній віце-прем’єр, екс-міністр економіки .

Related Posts