Антиросійський фронт НАТО Співробітництво

Білорусь хоче покращити відносини з Заходом

Відносини між Білоруссю та Росією знову напружені. Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про потребу поліпшення відносин з НАТО та ЄС на тлі переговорів про ціну російської нафти. Після чергового підвищення Росією цін на нафту Білорусь втрачатиме більш ніж $400 мільйонів щороку. Про це повідомляє агентство “Белта”.

Лукашенко зауважив, що три держави, які межують з Білоруссю, є членами Північноатлантичного альянсу, і додав, що в НАТО хоче вступити також  Україна. “Тому слід налагоджувати відносини з НАТО на засадах взаємоповаги, які в кінцевому підсумку зміцнювали б безпеку нашої країни”, – наголосив Лукашенко.

“Ми з ними повинні розмовляти, ми не повинні на них дивитися, як на ворогів. Взагалі нам треба активніше долати холод блокового протистояння просуванням ідеї “інтеграції інтеграцій”, – заявив президент Білорусі. Лукашенко зазначив, що Мінськ вже успішно вибудовує співпрацю з ЄС, який став другим торговельним партнером Білорусі, а європейські інвестиції в країну зростають.

Крім того, президент Білорусі дорікнув Москві за те, що співпраця його країни із західними державами викликає необґрунтовану негативну реакцію Росії. На нараді щодо співпраці з європейськими організаціями Лукашенко зазначив: “Ця співпраця на Заході сьогодні викликає якусь алергію і часом істерику у нашого головного партнера – Російської Федерації. Питається, чого у вас істерика? Нашу продукцію на ринок не пускають, дармоїдами обзивають, виштовхують, тиснуть, де тільки можна. Нам що, сховатися під плінтус і там сидіти?” – додавши, що сама РФ інтенсивно розвиває свої відносини з Євросоюзом, США і НАТО”.

Критичні заяви білоруського лідера щодо Москви останнім часом звучать досить регулярно. В січні Лукашенко заявив, що союз Білорусі і Росії може розвиватися тільки на рівноправній основі, а в грудні 2018 року президент Білорусі запропонував не називати Росію братньою державою, а лише «партнерською».

Це засвідчує нерівноправність Білорусі у відносинах з РФ та їх систематичний кризовий характер, який часто виявляється у різких заявах Лукашенка та його пошуках альтернативних економічних та енергетичних партнерів в Європі і Латинській Америці. Однак, після революційних подій, Венесуела не зможе постачати Білорусь нафтою, тож без цієї альтернативи Лукашенкові доведеться або підлаштуватися під Москву, або орієнтуватися на ЄС та Нато.

Related Posts