Аналітика НАТО Новини Міжмор'я Позиція Польща Співробітництво

«Rzeczpospolita»: Вічне життя в НАТО?

Попри недосконалість і нерівне ставлення до країн-членів, НАТО є найсильнішим військовим блоком у світі, повідомляє Польське радіо.

Вступ у ряди Північноатлантичного альянсу 20 років тому частина поляків вважала чудом, а більшість – сповненням мрій. Це одна з найважливіших дат в історії. Тоді відбувся формальний перехід до західного світу, – читаємо у газеті «Rzeczpospolita». Без розширення НАТО 1999 року на Польщу, Угорщину й Чехію, на п’ять років пізніше могло не відбутися розширення Європейського Союзу. Автор статті Єжи Гащинський пише, що це було відкриття дверей до західних установ, до життя в західному стилі. «Але, можливо, цеправда, що наші права на цьому Заході не однакові, як давніх учасників Альянсу», – вказує дописувач. Адже раніше (1997 року) НАТО і Росія підписали «Основоположний акт про взаємні відносини, співпрацю і безпеку», через який ми досі задумуємося, чи в Польщі та інших країнах нашого регіону колись будуть постійно розміщені натівські війська (або з найсильнішої армії Альянсу – американської). За словами публіциста, Росія вже давно розірвала угоду від 1997 року, доозброїла прикордонні території, а навіть визнала НАТО ворогом. Після агресії проти України ніхто не повинен сумніватися, що цей акт недійсний, а винною є Москва. Але принаймні в деяких важливих європейських державах віра в те, що Росія навернулася, сильніша від аналізу дійсності.

Дописувач відзначає, що попри недосконалість і нерівне ставлення до країн-членів, НАТО є найсильнішим військовим блоком у світі, надалі привабливим для тих, хто хоче розпочати свій шлях на Захід – Грузії, України. Проте, натівський принцип «один за всіх, усі за одного» щораз менше пасує до рис нинішнього Заходу – це схильність до ізоляціонізму, індивідуалізму, протекціонізму та мислення політиків у категорії одного терміну правління. Автор коментаря запитує, чи нам відомо, що станеться у момент випробування.

Related Posts