Новини Міжмор'я Позиція Польща

Голова МЗС Польщі проти позбавлення росіян доступу до ЄСПЛ

Яцек Чапутович сподівається, що в Раді Європи вдасться досягти компромісу, аби не позбавляти 140 млн росіян доступу до ЄСПЛ

«Ми сподіваємося, що вдасться опрацювати компроміс і запобігти позбавленню жителів Росії доступу до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) та системи прав людини», – заявив минулої п’ятниці, 22 березня, міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович. Натомість генеральний секретар Ради Європи Турб’єрн Яґланд висловив надію, що вдасться уникнути виходу Росії із Ради, передає “Польське радіо”.

На спільній з Яґландом прес-конференції у Варшаві Чапутович ствердив, що найбільшою силою Ради Європи є повага до її цінностей усіма членами Європейського Союзу. Очільник польської дипломатії із занепокоєнням відзначив у зв’язку із цим «факт, що Росія, яка є ключовою державою у Раді, ігнорує свої зобов’язання, що випливають з присутності в цій організації».

«Сподіваємося, що на форумі організації вдасться опрацювати компроміс, що запобіжить позбавленню 140 млн жителів Російської Федерації доступу до ЄСПЛ та системи прав людини Ради Європи», – заявив Чапутович.

Він теж підкреслив, що Польща сподівається на «імплементацію резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи у справі катастрофи польського державного літака Ту-154М, що розбився 10 квітня 2010 року неподалік Смоленська».

Також очільник Ради Європи Турб’єрн Яґланд висловив надію, що вдасться уникнути, як зазначив, «рукзиту», тобто виходу Росії з Ради, що, за його словами, приголомшило би Європу.

«Необхідно, аби ми запобігли побудові нових мурів та нових поділів у Європі. Щось фундаментальне сталося в 1989 році, коли ввесь континент міг знову об’єднатися в одній організації та одному спільному юридичному просторі», – сказав Яґланд, коментуючи запитання журналістів про поступовий вихід Росії зі структур Ради Європи. Він додав, що «діалог» з РФ буде продовжуватися.

«Пан міністр слушно зауважив, що найважливіше, аби 140 млн громадян Російської Федерації не втратило захисту європейських конвенцій і аби ці люди могли використовувати захист ЄСПЛ; це найважливіша функції Ради Європи на даний момент», – сказав Яґланд.

Він додав, що доступ росіян до ЄСПЛ є дуже важливим питанням, а відсутніть розв’язання цієї проблеми буде поразкою для Ради Європи.

Генеральний секретар також заявив, що хоче опрацювання рішення у справі уламків польського Ту-154М. «Якщо ми можемо допомогти повернути уламки Польщі, то зробимо це; це буде дуже важливо із суто людських міркувань, але це також юридична проблема», – сказав Яґланд.

PAP/Т.А.

Related Posts