Антиросійський фронт Балтія НАТО Новини Міжмор'я Польща Співробітництво

Винищувачі НАТО, також польські, успішно перехоплюють літаки Росії над Балтикою

Минулого тижня винишувачі НАТО, зокрема польські F-16, шість разів вилітали на перехоплення російських літаків

Винищувачі НАТО, також польські, що захищають нині повітряний простір країн Балтії, минулого тижня шість разів вилітали на перехоплення російських військових літаків над Балтійським морем. Про це у понеділок, 25 березня, повідомило Міністерство оборони Литви, передає “Польське радіо”

Місія з патрулювання Baltic Air Policing триває від 2004 року. Три країни Балтії вступили тоді в НАТО, а оскільки вони не мають власних винищувачів, Північноатлантичний альянс вирішив захищати їхній повітряний простір.

Відтоді винищувачі НАТО розмістили на авіабазі в місті Шяуляй в Литві, а в 2014 році місію посили, включивши у неї базу в естонському Емрі.

Від 1 січня Польща протягом чотирьох місяців виконуватиме роль провідної держави під час місії Baltic Air Policing і у зв’язку з цим на базу в Шяуляй перекинули польські винищувачі F-16. Натомість в Емарі розміщені німецькі винищувачі.

За словами литовського оборонного відомства, 18 березня була двічі піднята тривога для ідентифікації спочатку розвідувального літака Іл-20, а потім транспортного літака Іл-76.

Наступного дня винищувачі підняли на зустріч з Іл-76, а 22 березня приводом для тривоги виявився винищувач Су-27.

23 березня під час одного польоту літаки НАТО ідентифікували винищувач Су-30 і транспортний літак Ан-12. Того ж дня машини знову вилітали для перехоплення Іл-20.

Related Posts