Антиросійський фронт Новини Міжмор'я Позиція Польща Про Україну США

Голова МЗС Польщі за продовження політики невизнання незаконних дій Росії

Яцек Чапутович при нагоді саміту НАТО у Вашингтоні зустрівся зі спеціальним представником США з питань України Куртом Волкером

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович під час зустрічі зі спеціальним представником США з питань України Куртом Волкером наголосив на необхідності невизнання та засудження незаконних дій Росії, повідомили в МЗС Польщі, передає “Польське радіо”.

«Ми розмовляли з Куртом Волкером на тему ситуації в Україні і того, як вона зміниться після виборів», – сказав журналістам міністр після зустрічі з Волкером у середу.

«Ми спілкувалися також про те, що може міжнародне співтовариство зробити, аби підтримати суверенітет України», – додав очільник польської дипломатії.

Раніше під час свого виступу на дискусійній панелі «НАТО у 70-у річницю: Ушанування минулого. Підготовка до майбутньог» Чапутович нагадав, що Польща, Чехія та Угорщина святкують також 20-річчя вступу в Північноатлантичний альянс. «Для Польщі вступ у НАТО був реалізацією нашої мрії за 80 років», – наголосив він.

Міністр сповістив, що під час зустрічей у Вашингтоні держави НАТО будуть дискутувати про те, як адаптувати функціонування Альянсу до нових загроз, а також, як забезпечити розширення трансатлантичних зв’язків.

«Є також певні різні думки в США та ЄС, однак саме завдяки американській військовій присутності в Європі ми можемо почуватися у безпеці», – заявив міністр.

Міністр Яцек Чапутович, серед іншого, також наголосив, що вихід Сполучених Штатів із ракетного договору INF (Договір про ліквідацію ракет середнього та малого радіусу дії – ред.) призведе до того, що цей документ припинить існування. «За це відповідальною є Росія, котра порушила договір. Мусить бути рішуча відповідь Альянсу», – підкреслив Чапутович. «Ми мусимо реформувати та збільшувати витрати на оборону, бо загроза є реальною», – додав він.

У перший день зустрічі міністрів закордонних справ 29 країн НАТО Яцек Чапутович взяв участь у сесіях, присвячених майбутньому Атлантичного альянсу.

Саміт НАТО почався у середу ввечері урочистою вечерею, організованою державним секретарем США Майком Помпео. Вона відбулася у тій самій залі, в якій у 1949 році був підписаний Північноатлантичний договір. «Альянс, який тут створено, був ключовим для свободи і безпеки Заходу протягом семи десятиліть», – наголосив Помпео.

Очільник американської дипломатії наголосив на успіхах НАТО – від зупинки комунізму до гарантування миру в Європі та спільної боротьби з тероризмом. «Сьогодні у світі з’являються нові загрози – російська агресія, масова міграція, загроза безпеці, пов’язана із сучасними технологіями», – сказав, серед іншого, державний секретар США.

Related Posts