Балтія Новини Міжмор'я Польща

У Литві відкрили меморіальний камінь, присвячений Лєхові Качинському

Камінь, присвячений пам’яті покійного президента Польщі, стоїть при вході до Польського нафтоконцерну Orlen у Мажейкяй

У відкритті пам’ятника покійному президентові Лєху Качинському взяв участь прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький, який прибув з візитом до Литви. Саме під час президентства Лєха Качинського Польський нафтоконцерн Orlen став власником контрольного пакета акцій нафтопереробного заводу в місті Мажейкяй у Литві, а згодом став його єдиним власником, передає “Польське радіо”.

Під час відкриття пам’ятника очільник польського уряду зазначив, що цей нафтопереробний завод об’єднує польську і литовську економіки, і це є заслугою Лєха Качинського. «Мажейкяй – це живий пам’ятник президентові Лєху Качинському. Живий пам’ятник, який сьогодні об’єднує економічні кровообіги наших країн, який створює добрі перспективи на майбутнє – перспективи унезалежнення від непевних джерел енергії, від непевних сусідів», – сказав прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький.

Очільник польського уряду додав, що президент Лєх Качинський підтримував тісну співпрацю між Польщею та Литвою; вважав, що обом країнам необхідно будувати спільну історію, попри розходження і перешкоди, які між ними є, а також створювати спільне майбутнє і долати певні непорозуміння з минулого.

Прем’єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс заявив, що рішення Лєха Качинського про придбання нафтопереробного заводу в Мажейкяй принесла користь обом країнам: «Тут, у Литві, коли ми говоримо про президента Лєха Качинського, – завжди нагадуємо, що це була людина, яка мислила стратегічно і вела нас у спільному напрямку. Ми не можемо не помітити стратегічну роль президента Леха Качинського. Він був розумним політиком, а це рішення було вдалим. Це ще одна ланка, яка пов’язує наші народи та їхні відносини».

Нафтопереробний завод у Мажейкяй – це єдиний такий завод у балтійських країнах і найбільший платник податків у Литві. До державного бюджету щорічно вносить 5,5 мільярда євро.

Раніше прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький відвідав польських солдатів, які служать у натівській місії Baltic Air Policing у місті Шяуляй на півночі Литви. Військові з Польщі беруть участь в охороні повітряного простору Литви, Латвії та Естонії, які не мають своїх винищувачів.

Related Posts