НАТО Новини Міжмор'я Про Україну Співробітництво

НАТО не висуває вимог до України з приводу референдуму – посол

Глава місії України при НАТО Вадим Пристайко підкреслює, що Північноатлантичний альянс не вимагає проведення референдуму про членство у блоці, повідомляє “Європейська правда”.

“Дозволю собі припустити, що питання референдуму не має багато спільного з самим курсом України у напрямі НАТО. Це продукт, так би мовити, суто внутрішньополітичного вжитку”, – зауважив посол, коментуючи наміри двох кандидатів у президенти у майбутньому провести такий референдум.

“Ніяких вимог Альянс з цього приводу не висуває. Ніякої передачі суверенітету наднаціональній організації, який вимагав би такого рішення всього народу, із вступом країни до НАТО не відбувається”, – підкреслив Пристайко.

Посол зауважив, що в історії Альянсу були випадки проведення референдумів, але “це була, скоріше, данина політичній ввічливості”.

Позитивним Пристайко вважає приклад Румунії, яка на додаток до парламентських процедур відкрила до підписання спеціальний меморандум про приєднання до НАТО.

“До цієї ініціативи приєднувались усі бажаючі представники влади та опозиції, політичні партії та неурядові об’єднання, у тому числі релігійні, демонструючи тим самим єдність суспільства в євроатлантичних поглядах. Таке волевиявлення не залишає місця для будь-яких маніпулювань або подвійних тлумачень”, – зауважив Пристайко.

Нагадаємо, кандидат у президенти України Володимир Зеленський обіцяє провести референдум щодо вступу в НАТО, “коли люди будуть готові”.Паралельно він обіцяє проводити в Україні роз’яснювальну кампанію щодо НАТО.

Президент і кандидат у президенти Петро Порошенко теж обіцяє референдум щодо вступу до Північноатлантичного альянсу, коли буде готовність.

Related Posts