Грузія/Вірменія НАТО Новини Міжмор'я Позиція Співробітництво США

Зурабішвілі: російська окупація не зламала волю Грузії до вступу в ЄС і НАТО

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що десятирічна російська військова окупація т.зв. Південної Осетії і Абхазії не змогла зломити волю її країни до збереження суверенітету і вступу в ЄС і НАТО, передає “Грузія Online”.

«Не дивлячись на окуповані території і … постійний, щоденний тиск із захопленням заручників, з гуманітарних тиском на населення по обидва боки лінії окупації, це не стало перемогою для Росії, тому що Грузія продовжує проводити свою лінію і як і раніше твердо має намір вступити в ЄС і НАТО », – сказала вона в інтерв’ю грузинській службі «Голосу Америки »в Тбілісі.

«Думаю, в цьому і полягала кінцева мета Росії – вплинути на рішучість Грузії», – сказала вона, додавши, що з цієї причини «це стало перемогою Грузії, а не Росії».

За її словами, Росія «ніколи не буде мати права вето» щодо трансатлантичного вектора Грузії.

Зурабішвілі вважає, що збільшена активність ВМС США в Чорному морі, яке відіграє роль морських воріт для торгівлі та забезпечує доступ до природних ресурсів Азії в обхід Росії, не тільки відображає стратегічний інтерес США до регіону, але і дає Тбілісі можливість для поглиблення відносин з Вашингтоном.

«Думаю, Чорне море стає все більш важливим в стратегічному плані для США», – заявила вона «Голосу Америки».

Разом з Румунією і Болгарією, партнерами НАТО на західному фланзі цього морського регіону, Грузія є важливим стратегічним партнером на східному узбережжі, і, як сказала Зурабішвілі, в Тбілісі «готові до того, щоб Чорне море стало більш важливою сполучною ланкою з США».

На додаток до налагодженої військової співпраці США і Грузії колишній міністр оборони США Джим Меттіс в жовтні дав високу оцінку військовоій реформи Грузії і її внеску в місію НАТО в Афганістані «Рішуча підтримка».

В операціях в Афганістані задіяні 870 грузинських військовослужбовців – в перерахунку на душу населення це найвищий показник серед країн-учасниць місії.

Зурабішвілі зазначила, що вона хотіла б стати свідком розширення співпраці в сфері кібербезпеки як з США, так і з НАТО.

Однак, відповідаючи на питання, чи готова вона розмістити американську військову базу на грузинській території, Зурабішвілі засумнівалася в доцільності такого кроку.

«Не думаю, що це буде рекомендовано, – сказала вона. – Нам не потрібно робити кроки, які можуть бути розцінені як провокації, і я не думаю, що США готові до розміщення тут військової бази, яка, ймовірно, викличе реакцію як з боку Росії, так і з боку … терористичних рухів, які дуже активні в цьому регіоні ».

Related Posts