Антиросійський фронт Про Україну Співробітництво США

Майк Помпео: російський газопровід “Північний потік-2” не повинен бути завершений

Держсекретар США Майк Помпео на зустрічі з прем’єр-міністром Сполученого Королівства Терезою Мей, наголосив, що російський енергетичний проект “Північний потік-2” не повинен бути завершений.

Про це повідомляє УНН із посиланням на Reuters.

Американський посадовець зазначив, що не можна допустити продовження здійснення російського проекту “Північний потік-2” – проекту будівництва газопроводу з Росії до Німеччини”.

В рамках свого туру Європою, Майк Помпео прибув до  британської столиці для переговорів з прем’єр-міністром Мей та головою МЗС Джеремі Хантом. У вівторок Помпео раптом скасував свій візит до Берліна через “проблеми в сфері міжнародної безпеки”. І замість Німеччини держсекретар США полетів до Багдаду, де  провів переговори з прем’єр-міністром Іраку Аделем Абдель Махді.

Вашингтон раніше неодноразово виступав категорично проти “Північного потоку-2”, за яким газ повинен безпосередньо поставлятися з Росії до Німеччини в обхід інших країн, поряд з вже існуючим газопроводом “Північний потік”. Проект планують завершити до кінця 2019 року по дну Балтійського моря до німецького міста Грайфсвальд, щоб мінімізувати прокачування газу через Україну.

“Основним європейським адвокатом “Північного потоку-2” стала Німеччина. Після завершення будівництва, саме Німеччина стане головним дистриб’ютором російського газу в Європі та зароблятиме на зберіганні й транзиті природного газу. Україна ж може втратити 2-3 мільярди доларів щорічного прибутку за транзит.

“Ми не хочемо, щоб європейські союзники залежали від російського газу в проекті “Північний потік 2″. Наші значні поставки енергоресурсів дозволяють нам допомогти нашим друзям у диверсифікації ринку палива”, – заявляв раніше Майк Помпео. У Вашингтоні наголошують, що Північний потік – 2 стане для Росії політичним інструментом для тиску на європейські держави.

Related Posts