Аналітика Експертна думка Молдова/Румунія Новини Міжмор'я

Мунтяну: Результати європарламентських виборів нічого для Молдови не змінюють

Після виборів до Європейського парламенту, які відбулися минулого тижня, для Республіки Молдова нічого не змінюється. Навпаки, було встановлено статус-кво, яке ставить Молдову в проблемну ситуацію.

Таку думку висловив колишній депутат Валеріу Мунтяну. За його словами, риторика щодо неможливості розширення Європейського союзу збережеться, і громадяни Республіки Молдова повинні чітко це розуміти. Про це йшлося в ході передачі “Ora expertizei” на Jurnal TV, передає передає point.md

“Точно така ж влада буде існувати на рівні ЄС, яка буде передавати ті ж повідомлення – ЄС не розширюється, він повинен вирішити проблему євроскептицизму. (…) Тому для мене сьогодні ясно, що потрібно повністю змінити парадигму мислення, яку повинні мати політики в Республіці Молдова, і вони повинні бути дуже чесними і сказати, що в найближчі п’ять або, можливо, навіть десять років немає абсолютно ніякої перспективи інтеграції Республіки Молдова в ЄС. Тому єдиним рішенням, яке існує для Молдови, є об’єднання з Румунією “, – заявив Валеріу Мунтяну.

Колишній віце-голова парламенту Валеріу Гілецький не вважає, що молдавські партії дуже сильно сподівалися на вибори в Європарламенті. За його словами, ці вибори не мають прямого впливу на управління будь-якою країною ЄС, не кажучи вже про Республіку Молдова.

На думку Валерія Гілецького, політична криза в країні могла мотивувати людей вийти на голосування у великій кількості, а також на це могла вплинути Угода про асоціацію, яку Республіка Молдова має з ЄС. “Я припускаю, що такої великої кількості виборців не очікували. Можна було відкрити більше ділянок і кабін, щоб люди могли проголосувати. Радує, що в цих виборах взяло участь так багато людей “, – зазначив він.

Експерт з публічних політиків Штефан Глигор вважає, що, незважаючи на те, що право голосу в Республіці Молдова на європарламентського виборах було порушено, були зареєстровані історичні результати, тому що популізм більше не діє і люди вирішили висловитися і змінити ситуацію. “Є радикальні зміни в Україні, є великі очікування, давайте подивимося, що буде, і ось ми знаходимося на порозі великих змін і в Румунії. Я радий цій зміні в регіональному контексті, це дуже хороші новини “, – зазначив Штефан Глигор.

Згідно з частковим результатами, наданими Центральним виборчим бюро Румунії (BEC), Націонал – ліберальна партія набрала 26,35%, Соціал-демократична партія-23,16%, а Альянс 2020USR-PLUS набрав 21,24%. Крім того, Партія Pro România, за списками якої балотувався і віце-прем’єр Юріє Лянке, отримала 6,77% голосів, Партія Народний рух – 5,64%, Угорський демократичний союз – 6,19% і Партія Альянс лібералів і демократів – 4 , 13%.

Related Posts