Інші Новини Міжмор'я

Угорщина призупиняє запуск адміністративних судів, які критикував ЄС

Угорщина призупинить запуск нової системи адміністративних судів на невизначений термін, щоб вирішити суперечку з ЄС про незалежність суддів, повідомляє “Європейська правда”.

Глава апарату прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш заявив, що законопроект про призупинення буде поданий до парламенту в четвер.

“Уряд ініціює безстрокове припинення запуску системи адміністративних судів. Ми вважаємо, що закон відповідає європейським стандартам і вимогам верховенства закону. Однак адміністративна судова система виявилася втягнутою в дебати в Європі, які невиправдано поставили під сумнів незалежність судової системи”, – сказав Гуйяш.

В кінці минулого року Угорщина прийняла закон про створення судів під безпосереднім контролем міністра юстиції. Суди повинні були розглядати державні справи, такі як оподаткування і вибори.

В Євросоюзі заявили, що створення таких судів загрожує демократії і верховенству закону і дозволить політичне втручання в судові справи.

Рішення уряду Угорщини стало несподіваним, оскільки підготовка до створення судів вже почалася: до початку травня були затверджені 162 судді, які з 1 січня 2020 року продовжили б свою роботу в адміністративних судах.

Глава Адміністративного суду повинен мав бути обраний до 15 червня за пропозицією президента Угорщини. Тепер же уряд попросив главу держави не висувати кандидатуру голови суду.

Related Posts