Аналітика Новини Міжмор'я Польща

Судову реформу Польщі знову розкритикували у Суді ЄС

Генеральний адвокат Суду ЄС заявив, що новий дисциплінарний орган при Верховному суді Польщі не гарантує судову незалежність, повідомляє “Європейська правда”.

Дисциплінарна палата Верховного суду Польщі стала частиною глибоких реформ у судовій системі країни, які проводить партія влади “Право і справедливість”. Палата повинна була розглянути справи суддів, які були змушені піти у відставку у зв’язку зі зниженням пенсійного віку згідно з новим законом.

У своїх висновках у четвер генеральний адвокат Суду ЄС заявив, що палата “не задовольняє вимоги незалежності судових органів відповідно до законодавства ЄС”, оскільки орган, який обирає її членів – Національна рада суддів – є залежним від виконавчої і законодавчої гілок влади.

Танчев заявив, що спосіб, у який призначається Національна рада суддів, містить недоліки, які “можуть поставити під загрозу її незалежність від законодавчої і виконавчої влади”. В результаті, на його думку, є законні підстави об’єктивно сумніватися в незалежності Дисциплінарної палати.

Верховний суд Польщі раніше попросив Європейський суду визначити, чи пропонує палата “достатні гарантії незалежності відповідно до законодавства ЄС для розгляду таких вимог”.

Думка генерального адвоката суду не є остаточим рішенням, але зазвичай суд підтверджує її. У суддів ЄС є три місяці, щоб ухвалити вердикт.

Ця оцінка топ-радника Суду ЄС стала ще одним ударом для польського уряду після того, як Європейський суд у понеділок визнав, що правила зниження пенсійного віку для суддів Верховного суду порушують законодавство ЄС.

Related Posts