Балтія Новини Міжмор'я

Новий президент Латвії склав присягу

У понеділок, 8 липня, в Сеймі Латвії відбулося позачергове засідання, на якому новообраний президент Егілс Левітс урочисто склав присягу, повідомляє “Європейська правда”.

У своєму зверненні до Сейму новий президент висловив упевненість, що вже в наступній декаді Латвії може стати “сучасною північноєвропейською державою”. Потенціал є – “для цього потрібно взяти швабру і помити підлогу від усього, що накопичилося за 30 років.

Головне “сміття”, на думку Левітса – це корупція, фінансування партій і тіньова економіки. Неплатники податків, за його словами, хочуть отримати частину загальних благ за чужий кошт, не бажаючи за них платити.

Президент ще раз наголосив, що латиська мова – це мова участі всього народу Латвії в демократичних процесах, і латиській потрібно надати більш глибокий і сильний зміст, зв’язавши її з планами на майбутнє. При цьому, зазначив він, латиська ідентичність відкрита, і будь-який представник нацменшин запрошується взяти участь в житті країни.

Президент закликав усіх проявити політичну волю і продовжити розпочаті реформи, а також почати нові. Латвія, вважає Левітс, може стати нарівні з європейськими лідерами, якщо грамотно використовувати її потенціал. Для цього їй потрібно яскравіше заявляти про себе на міжнародній арені і брати участь у вирішенні важливих європейських питань.

“Весь цей час ми блідо малювали себе як країну, яка солідаризується з кимось за поглядом”, – сказав він.

29 травня 63-річного Левітса на посаду президента обрали партії коаліції, до цього часу він обіймав посаду судді Суду Європейського союзу. Також працював послом Латвії у Німеччині, Швейцаріїї, Австрії та Угорщині, був депутатом.

Егілс Левітс активний в латвійській політиці з 1980 року, в 90-х був представником Латвії в Європейському суді з прав людини. З 2004 року суддя Європейського суду, його повноваження повинні закінчитися 2024 року.

1982 року Левітс закінчив юридичний факультет Гамбурзького університету, а 1985-го – факультет суспільних наук і філософії цього ж вузу.

Related Posts