Грузія/Вірменія Новини Міжмор'я

Владу Грузії попереджали про “православних” депутатів РФ: листа посла виклали у ЗМІ

З МЗС Грузії просочилося листування дипломатів, з якого зрозуміло, що дипломатичний корпус ще два роки тому попереджав уряд про діяльність Асамблеї православних депутатів, із появи голови якої в кріслі спікера грузинського парламенту почалися останні масові протести в Тбілісі.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Тодішній посол Грузії в Ватикані Тамар Ґрдзелідзе пише, що виступи представника партії влади “Грузинська мрія”, депутата Захарії Куцнашвілі на нібито православному форумі є небезпечними і б’ють по національним інтересам країни.

Ґрдзелідзе написала листа заступнику міністра закордонних справ Вато Махароблішвілі 2017 року. Дипломат критикувала Куцнашвілі, зокрема, за те, що він виступав на асамблеї російською, а не рідною мовою, як інші спікери.

Куцнашвілі подякував патріарху Кирилу за те, що нібито, не дивлячись на визнання окупованих територій Росією, він в молитвах згадував їх разом з Грузією.

“Пан Захарія говорив про християнські шляхи подолання глобальної кризи. Він заявив, що у виході з кризи нам допоможе саме християнський підхід, і для цього він назвав три чинники. Потім він говорив на тему біженців, і важкого становища вимушено переміщених осіб в Грузії. Його дискурс будувався на діалектичному підході до окупованих територій Грузії в російській дійсності: російська держава визнає незалежність Абхазії і Цхінвалі від Грузії, а Московська патріархія продовжує визнавати юрисдикцію автокефальной Церкви Грузії на цій території. У цьому контексті пан Захарія подякував патріарху Кирилу”, – писала Ґрдзелідзе.

“В особистій бесіді з паном Захарією я спробувала довести, що де-факто ситуація в Абхазії набагато сильніше відрізняється від заяв Московської патріархії, нібито вона визнає перебування Абхазії в юрисдикції Грузії, тоді як патріарх Кирил шле вітальні т.зв. уряду Осетії. З урахуванням того, що патріарх Кирил вважається невіддільною частиною уряду Росії, важко чути слова вдячності на його адресу від представника керівної команди Грузії”- сказано в листі.

Ґрдзелідзе згадує випадок, коли бере участь в релігійному зібранні депутат РФ Костянтин Затулін докладно говорив про миротворчу роль Росії в світі, і особливо в Сирії.

“За ці роки асамблея не особливо змінилася, її очолюють російські та грецькі депутати. Вона проводиться регулярно в різних країнах. Депутати використовують цей форум, щоб зафіксувати позиції своїх країн. Наприклад, член російської Думи Костянтин Затулін учора докладно говорив про миротворчу роль Росії в світі, і особливо в Сирії, де люди вже повертаються до своїх домівок”, – сказано в листі.

Нагадаємо, 20 червня ввечері в Тбілісі почалися масові протести. Конфлікт був викликаний проведенням у Тбілісі засідання Міжпарламентської асоціації православ’я. Засідання мало пройти у будинку парламенту, а голова організації – російський депутат-комуніст Сергей Гаврилов, відомий антигрузинськими заявами, мав вести засідання із місця спікера.

Related Posts