Балтія Новини Міжмор'я Позиція

Очільник МЗС Литви: Святкування визволення Вільнюса в РФ є неприйнятним

Міністр Лінас Лінкявічюс в ефірі литовського громадського радіо заявив, що перемога 75 років тому не принесла Литві свободи

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс назвав неприйнятним відзначення роковин визволення Вільнюса радянським військом, яке російська сторона організує сьогодні в Москві. Відомства закордонних справ країн Балтії цими днями висловили спротив стосовно заходів, пов’язаних з роковинами так званого звільнення їхніх країн Червоною армією, передає “Польське радіо”

Як повідомив кореспондент Польського радіо з Вільнюса Каміль Залєвський, очільник МЗС Лінас Лінкявічюс в ефірі литовського громадського радіо заявив, що перемога 75 років тому не принесла Литві свободи, а саме так намагається це представити російська сторона способом відзначення роковин. «Це була чергова окупація; заслання, репресії та подібні речі тривали надалі», – сказав міністр. Він підкреслив, що перемога над нацистами і фашистською ідеологією була епохальною подією для долі світу. У четвер МЗС Литви передало в цій справі протестну ноту представникові посольства Росії у Вільнюсі. Також Латвія та Естонія цього тижня висловили протест проти такої форми святкування 75-річчя звільнення російських та східноєвропейських міст.

У відповідь на це речниця російського МЗС Марія Захарова заявила, що країни Балтії не повинні говорити Росії, що вона може робити на своїй території. За її словами, російські заходи є формою віддати шану людям, які пролили кров за свободу всіх людей.

Від квітня цього року до травня наступного року в Москві заплановано 17 салютів. Росіяни вже відзначили річницю визволення Одеси, Севастополя і Мінська. Крім суботнього салюту на честь Вільнюса, подібні заплановано опісля на честь Каунаса і Таллінна. Роковини «визволення» Варшави в Москві збираються відзначати 17 січня 2020 року.

Related Posts