НАТО Новини Міжмор'я Польща Співробітництво США

Міністр оборони Польщі: Важко працюємо, аби наше небо захищали F-35

У вівторок до Польщі вперше прилетіли американські винищувачі 5-го покоління F-35, але наразі тільки у межах навчань, передає “Польське радіо”.

«F-35 приземлилися (…) у Польщі. Наразі американські і тільки у межах навчань, але ми важко працюємо над тим, аби наше небо вже незабаром захищали найсучасніші винищувачі п’ятого покоління із біло-червоною шахівницею (розпізнавальний знак Військово-повітряних сил Польщі – ред.)», – написав у середу у Twitter міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак.

Оперативне командування у вівторок підтвердило, що дало дозвіл на вліт винищувачів F-35 до Польщі. У селі Повідз у Великопольському воєводстві приземлилися чотири такі літаки. Польське військо, однак, не поінформувало про подробиці дій американців.

Більш розгорнуту інформацію надали самі американці. Військово-повітряні сили США в Європі та Африці повідомили на своїй веб-сторінці, що під час операції «Rapid Forge» американські винищувачі F-35 і F-15 у вівторок приземлилися на авіабазі у селі Повідз. F-15 відправили на бази в Естонії та Латвії. Крім винищувачів F-35, на польські базі приземлився також тактичний військово-транспортний літак C-130J Super Hercules. Завдання операції «Rapid Forge» – «підвищення взаємодії із союзниками в НАТО і партнерами», а також «поліпшення оперативних можливостей», говориться на порталі Американських ВПС у Європі та Африці. 

Наголошено, заходи у «висунутих місцевостях дозволяють використовувати можливості колективної оборони та запевняють союзникам США і НАТО стратегічну та оперативну глибину, необхідну для стримування противників».

Це був, ймовірно, перший приліт літаків F-35 до Польщі. Торік на параді до Дня Війська польського до Польщі прилетіли літаки F-22 Raptorтакож п’ятого покоління.

Нагадаємо, наприкінці травня Маріуш Блащак повідомив, що Міністерство національної оборони надіслало США запит на комерційну пропозицію у справі придбання 32 багатоцільових винищувачів п’ятого покоління F-35A, що мають замінити застарілі радянські літаки. Також у травні оборонне відомство повідомило, що воно планує купівлю першого ескадрону, тобто 16 літаків F-35, до 2026 року. Другий ескадрон придбають після 2026 року.

Виробник літаків – американський концерн Lockheed Martin запевнив, що вишколи польських пілотів можуть стартувати ще до постачання винищувачів. Віце-президент Lockheed Martin Річард Едвардс заявив у квітні у Варшаві, що літаки можуть доставити та досягти початкової готовності в 2024 році.

Під час червневого візиту до Вашингтона міністр Блащак обговорив з американською стороною складену у травні пропозицію придбання 32 американських винищувачів F-35. Він здійснив також візит на авіабазу Еґлін, де навчають пілотів F-35.

Related Posts