Аналітика Грузія/Вірменія НАТО Новини Міжмор'я Співробітництво

Експерти про можливу реакцію Росії на вступ Грузії в НАТО

Останнім часом від дипломатів і представників різних міжнародних організацій часто лунає, що тема окупації не повинна стати для Грузії фактором, що перешкоджає її вступу в Північноатлантичний альянс.

Експерт з питань безпеки Бату Кутелія зазначив у розмові з “Резонанс”, що найкоротший шлях відновлення територіальної цілісності проходить по вступу Грузії в НАТО, передає Грузія online.

“Розширення НАТО не має ніякої формальної передумови щодо територіального питання, щоб окуповані території перешкоджали цьому – цей досвід і прецедент є у альянсу, наприклад, коли Німеччина стала членом НАТО, була розділеною на дві частини країною, а після геополітичної ситуації (мирно) вся Німеччина вже є членом НАТО.

Над цим ведеться дуже велика робота в аналітичних колах, в минулому і в поточному році Фонд Херітідж опублікував дослідження в зв’язку з тим, як може Грузія стати членом НАТО так, щоб цей конфлікт з Росією, і питання окупованих територій не перешкоджав цьому.

Особисто я вважаю, що найкоротший шлях мирного відновлення територіальної цілісності проходить по вступу Грузії в НАТО. Так вважає чимала кількість людей, але, зрозуміло, для цього потрібна робота, щоб перерости в політичні рішення “- говорить він.

Бату Кутелія говорив також про значення військових навчань НАТО в Грузії “Твердий дух 2019”.

“Питання безпеки складаються з багатьох компонентів, і одним з важливих питань є підвищення обороноздатності країни, а також максимальна розробка сумісності з партнерами, саме з точки зору безпеки та зміцнення максимальної обороноздатності нашої країни.

Модернізація збройних сил, і часта присутність наших партнерів на території Грузії, а також взагалі в акваторії Чорного моря, є важливим стримуючим фактором російської військової агресії. Відповідно, ці тренування є відвертим і прямим підтвердженням, і також стримуючим фактором того, щоб російська агресія не повторилася.

Навчання, що проводяться в Грузії, є не тільки підігнаними під бойовий театр Грузії, це частина тих більш широкомасштабних тренувань, які проводить НАТО в Чорноморському регіоні, тут включені багато інших партнерів та країни – члени НАТО.

Відповідно, це служить одній загальній місії, що дуже значимо. Морські кораблі, а також техніка, яка включена в ці вчення, є надзвичайно важливим компонентом для загальної безпеки Чорного моря “- заявив експерт.

За словами Бату Кутелія, вступом Грузії в НАТО ймовірність того, що Росія переведе свіє емоційне роздратування в будь-яку дію, досить низька.

“Роздратування Росії викликає будь-який успіх Грузії, незалежність, економічна інтеграція в Європу, інтеграція з військово-політичної точки зору в Північноатлантичний альянс, це наш вибір, і якщо Росію дратує наш вибір, це її проблема, а не наша.

Імовірність того, що через вступ Грузії в НАТО Росія переведе емоційне роздратування в будь-яку дію, дуже низька, відповідно, наш вступ до НАТО забезпечить не тільки безпеку Грузії, але і буде в цілому сприяти стабільності в регіоні.

Поки цей процес не завершений, у Росії є більше простору для регіональної дестабілізації, що вона і робить протягом останніх десяти років “- заявив Кутелія” Резонанс “.

Related Posts