Новини Міжмор'я Польща Про Україну Співробітництво

У Яремче відбулася XII польсько-українська зустріч

У гірському місті Яремче на Прикарпатті польські та українські експерти обговорювали можливий розвиток польсько-українських взаємин

У Яремче на Прикарпатті відбулася XII польсько-українська зустріч «Минуле, сучасне, майбутнє», що цьогоріч пройшла під гаслом «Нові виклики: прогнози розвитку польсько-українських відносин», передає “Польське радіо”.

У конференції взяли участь експерти з питань польсько-українських взаємин обох країн, представники державних установ, місцевої влади, дипломатії, члени польських організацій в Україні.

Ректор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника в Івано-Франківську Ігор Цепенда згадував першу декаду 21 століття, коли зустрічі очільників держав проходили 5-6 разів на рік. Але потім цей процес сповільнився. Він вважає, що після останнього візиту президента України до Польщі, що відбувся 31 серпня, а також після майбутніх парламентських виборів до Сейму і Сенату, «відкриється новий розділ у польсько-українських відносинах».

Співголова Польсько-Українського форуму партнерства і директор Студій Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький зазначив, що багато нині залежить від нового парламенту України та нового президента, «наскільки новий уряд та президент хотітимуть врегулювати спір між Польщею та Україною».

«Його головним елементом є історичний спір, а основою цього спору є злочини на Волині», – сказав він.

Після двох днів активної участі у різних дискусійних панелях, учасники зустрічі піднялися на гору Піп Іван, де розташована астрономічна обсерваторія, збудована Польщею у 1936-1938 роках, яку нині ремонтують за ініціативи Ігоря Цепенди та Яна Маліцького.

Польсько-українська зустріч у Яремче відбулася завдяки підтримці Сенату Польщі у межах опіки над Полонією та поляками за кордоном.

Related Posts