НАТО Позиція Про Україну Співробітництво

Будапешт заявив, що Україна врахувала угорські пропозиції

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що Угорщина зняла своє вето із ухвалення заяви комісії Україна-НАТО, оскільки в останній момент Київ врахував угорські пропозиції до документа.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Раніше, на Євразійському саміті в Будапешті угорський міністра Петер Сіярто заявляв, що Угорщина заблокувала спільну заяву послів НАТО та України, через неврахування Києвом вимог угорців. Міністр звинуватив Україну в вигаданому “позбавленні прав меншини однієї з країн-учасниць НАТО “, яка на його думку “щонайменше заслуговує згадки в такому документі”. Крім того, Сіярто хотів, щоб у заяві містилися положення про “відновлення прав” угорської меншини.

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан на спільній пресконференції з президентом РФ Путіним  наголосив, що заява послів НАТО щодо України не буде ухвалена  Будапештом без пропозицій щодо угорської меншини на українському Закарпатті.

Однак 31 жовтня, в четвер вранці Сіярто заявив, що посли НАТО і України ухвалили документ, до якого “в останню хвилину, вже після офіційного дедлайну”, було внесено угорські пропозиції. “Врешті-решт наші пропозиції були враховані, тому спільна заява рішуче виступає за утискувану громаду угорців та закликає Україну дотримуватися міжнародних правил і стандартів міжнародних організацій”, – сказав Петер Сіярто.

В затвердженій заяві містяться дві згадки, які стосуються прав угорської меншини в Україні. А саме, в документі йдеться, що союзники закликають Україну повністю виконати рекомендації Венеціанської комісії щодо Закону про освіту, і Україна зобов’язалась це зробити.

Related Posts