Новини Міжмор'я Позиція Польща

Речник уряду: Польща нагадає, хто створив табори смерті

Це відбудеться при нагоді 75-річчя звільнення концтабору Аушвіц, передає Польське радіо.

При нагоді 75-х роковин визволення концтабору Аушвіц Польща повторить, хто створив табори смерті та викликав Другу світову війну. 75-у річницю звільнення німецького нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау відзначатимть 27 січня в Освєнцімі.

Речник польського уряду Пйотр Мюллер звернув увагу, що при нагоді урочистих заходів повинна прозвучати історична правда: «З одного боку, треба буде чітко повторити, хто був творцем німецьких таборів – на цьому слід наголосити. Але, з другого боку, це також буде нагодою сказати, хто спричинив Другу світову війну. Необхідно повернутися до питання пакту Молотова-Ріббентропа, а насправді пакту Сталіна з Гітлером».

У вшануванні роковин визволення колишнього концтабору Аушвіц візьме участь президент Польщі Анджей Дуда. Проте польський очільник не поїде до Єрусалима на Світовий форум Голокосту 23 січня. Речник уряду Пйотр Мюллер нагадав, що таке рішення спричинене відмовою дати слово польському президентові на цьому форумі. Як додав чиновник, Польща стежитиме за зустріччю в Єрусалимі через поюоювання, що там відбудуться антипольські дії: «Ми побоюємося певних дій деяких осіб, які могли б намагатися порушити наші відносини з різними країнами за допомогою історично неправдивих лозунгів, у тому числі, звісно, побоюємося дій з боку Росії».

Речник уряду зазначив, що Росія бреше, кажучи про причини Другої світової війни. За словами Пйотра Мюллера, брехня стосується справ, які, здавалося б, вже вирішені.

Related Posts