Новини Міжмор'я Польща Про Україну

Польський консул у Львові отримував смертельні погрози

Двох жителів Львова затримано за те, що вони погрожували смертю консулові Польщі, який займається виданням Карт поляка, – повідомила Служба безпеки України, передає Польське радіо.

СБУ інформує, що польський дипломат у Львові отримав погрози на електронну пошту від осіб, які підробляли документи, які б мали допомогти отримати Карту поляка. Офіцери Служби безпеки України з’ясували, що погрози висилали двоє жителів Львова, які займаються нелегальним виготовленням польських документів для громадян України, – повідомляє СБУ.

Також у службі конкретизують, що підозрювані у цій справі надавали громадянам України фальшиві довідки про їх нібито активну діяльність у товариствах польської національної меншини в Україні, за що можна отримати Карту поляка.

Після публікації матеріалів у місцевій пресі, у якій і було розкрито цю нелегальну процедуру, злочинці вирішили помститися журналістові, який займався цією темою. Вони від його імені надсилали погрози до Генерального консульства РП у Львові і до польської громади у Львові, – повідомляє СБУ.

Відомство провело обшук квартири підозрюваних. Внаслідок цього було знайдено 30 тисяч євро та комп’ютер, з якого вони висилали погрози. Зараз триває розслідування з метою знайдення усіх осіб, які брали участь у цій нелегальній процедурі. Воно відбувається на основі статті українського карного кодексу, у якому йдеться про смертельні погрози, – інформує СБУ.

Карта поляка, яку можна отримувати з квітня 2008 року, уможливлює видачу безкоштовної візи, навчання у польських школах та вищих навчальних закладах безкоштовно та спрощену процедуру отримання стипендій, працевлаштування та ведення підприємницької діяльності у Польщі.  

Карту поляка видає консул, і вона дійсна протягом 10 років з моменту видачі. Її можна продовжувати на прохання її власника. Особи, які хочуть отримати Карту поляка, повинні довести свій зв’язок з польскістю, а також мати польське коріння чи бути активним у польському середовищі.

Related Posts