Новини Міжмор'я Польща

Росія намагається викликати ворожнечу між Польщею та Ізраїлем

Історик, політолог з Католицького університету в Любліні професор Мєчислав Риба вважає, що Росія хоче посварити Польщу з Ізраїлем, передає Польське радіо.

Наступного тижня в Інституті Яд Вашем у Єрусалимі має відбутися Світовий форум Голокосту. На цьому заході виступить президент Росії Владімір Путін, який нещодавно звинуватив Польщу у співвідповідальності за початок Другої світової війни. Натомість, в Ізраїлі не буде президента Польщі Анджея Дуди, якому організатори не дали можливості виступити на цьому форумі.

Історик, політолог з Католицького університету в Любліні професор Мєчислав Риба, заявив, що масштаб брехні безмежний; впускаючи в міжнародний публічний простір потік звинувачень проти Польщі, Росія намагається вбити клин між Польщею та Ізраїлем: «В Ізраїлі, як відомо, також є антипольські настрої. Якщо між Польщею та Ізраїлем, то також між Польщею і Сполученими Штатами – це максимальна мета. А мінімальною метою є чітке внутрішнє повідомлення – мовляв, ми, тобто совєти, визволили Європу, перемогли Гітлера і так далі. Питання, якою буде реакція Анґели Меркель, що скаже Беньямін Нетаньягу. Ситуація не є веселою, але ми бачили в політиці різні речі – адже хтось придумав „польські концтабори” і хтось це повторює».

15 січня в Європарламенті заплановано дебати, присвячені спробам переінакшення європейської історії та пам’яті про Другу світову війну.

Related Posts