Антиросійський фронт Новини Міжмор'я Польща

Політики висловились щодо переінакшення історії російською владою

Політики одноголосно засуджують переінакшення історії владою та політиками Російської Федерації, передає Польське радіо.

Польські політики засуджують дії російської влади щодо спотворення історії. Серед іншого, йдеться про публічні висловлювання Владіміра Путіна, який закинув Польщі співпрацю з ІІІ Рейхом та співвідповідальність за початок Другої світової війни, а також про розсекречення Росією архівів, які стосуються входу росіян до Варшави у січні 1945 року. У цих документах, зокрема, йдеться про звинувачення Армії Крайової у знищенні євреїв та українців.

Депутат партії «Право і справедливість» Томаш Жимковський сказав, що Російська Федерація, подібно, як і Радянський Союз раніше, а ще раніше царська Росія, дуже часто, як і в закордонній політиці, та і у внутрішній, фальсифікує історичні факти.

«Можна сказати, що зараз Росія стоїть перед поверненням царату, або ж дуже сильної влади президента Путіна, який вже зараз прямо заявляє, для чого, наприклад, була потрібна відставка прем’єра Мєдвєдєва і про підготовку зміцнення своєї позиції в рамках нових компетенції президента Російської Федерації. Цей елемент перекидання певної політичної гри поза межі Росії має відвернути увагу від того, що відбуватиметься у цій країні. Росія щораз більше рухається в напрямку не стільки авторитарної держави, скільки тоталітарної», – сказав депутат Жимковський.

Натомість євродепутат від «Громадянської коаліції» Анджей Галіцький сказав, що у цій ситуації він очікує на голос європейських держав, такий же рішучий і однозначний, як під час дебатів у Європарламенті.

«Я думаю, що президент Путін вражений європейською реакцією. Хоча вона з’явилася дещо пізніше, ніж це повинно бути. Він сподівався, що Польща залишиться сам-на-сам з цією проблемою. Доказом такого враження є скорочення візиту Путіна в Ізраїлі. Це також і відмова від участі в інших урочистостях, якнайменший контакт з європейською спільнотою. Він знає, що, застосовуючи пропаганду і будуючи неправдиву картину, він перейшов певний рубіж», – сказав євродепутат Анджей Галіцький.

У п’ятницю Сенат Польщі в ухвалі однодумно виступив проти спотворення історії російською владою та погіршення польсько-російських відносин. Також Єврокомісія підтримала Польщу у цій справі.  

Related Posts