НАТО Новини Міжмор'я Польща

Якщо не буде грошей на згуртування в ЄС, Польща проти витрат на оборону

Очільник польського уряду задекларував позицію Варшави стосовно фінансування політики згуртованості та оборони, передає Польське радіо.

Прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький заявив, що Польща не погоджується на збільшення витрат Європейського Союзу на оборону за рахунок коштів на політику згуртованості. 1 лютого очільник польського уряду взяв участь у Португалії в саміті Групи друзів згуртованості. Це – 17 країн Європейського Союзу, які виступають проти ідеї зменшення євросоюзних витрат на розвиток менш заможних учасників Євроспільноти.

Польський прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький зазначив, що в майбутньому бюджеті ЄС передбачено значне збільшення витрат на політику оборони. Політик нагадав, що Польща наголошує на значенні оборони і виконує свої фінансові зобов’язання в цій сфері в межах НАТО: «Ми вказуємо нашим партнерам з Європейського Союзу, яких переважна більшість одночасно є членами НАТО, що перш за все ми зобов’язані призначати 2 відсотки ВВП на оборонну політику. І Польща з наддатком виконує цю мету. А наші партнери, також із Європейського Союзу, – не дуже. Тому, якщо має забракнути грошей на політику згуртування, ми рішуче проти більших витрат на оборонну політику. (…) Вважаємо, що політика згуртованості – це абсолютна основа Європейського Союзу», – наголосив Матеуш Моравецький.

Метою суботнього засідання Групи друзів згуртованості було узгодити спільну стратегію перед самітом ЄС, що планується на 20 лютого, який буде присвячений питанням бюджету.

Related Posts