Балтія Новини Міжмор'я

У Латвії з 17 тисяч зобов’язаних пройти мовну перевірку росіян на іспит записалися 2 тисячі

2021 громадянин Росії зареєструвався для складання іспиту на знання латиської мови, який необхідний для оформлення посвідки на постійне проживання.

Про це, як пише “Європейська правда”, повідомляє LSM.lv з посиланням на дані  Державного центру змісту освіти.

Найбільше заявок отримано в столиці.

Інтерес не до повторення вже освоєного, а до вивчення латиської мови зріс у багатьох латвійських містах, підтверджують у навчальних центрах, що організовують платні та безкоштовні курси. Найчастіше звертаються люди передпенсійного або пенсійного віку.

Напередодні міністр внутрішніх справ Маріс Кучинскіс заявив, що порядок складання мовного іспиту для громадян РФ, яким треба переоформити латвійську посвідку на тимчасове проживання, слід переглянути. Поправки, застосовні до громадян Росії, просуватимуться на основі угоди між партнерами по коаліції, але її ще не досягнуто. Він нагадав, що до 1 вересня приблизно 17 000 осіб треба виконати всі формальності, що може призвести до величезних черг і на іспит з мови, і біля дверей Управління у справах громадянства та міграції.

“Закон технічно нездійсненний. Ми не можемо застосовувати його в зазначений період часу. Людям треба дати нам час, щоб виконати вимоги закону”, – вважає депутат Сейму Вікторія Плешкане.

Уряд Латвії 16 серпня 2022-го вирішив, що тимчасові посвідки на проживання в Латвії громадянам Російської Федерації будуть подовжуватися лише у виняткових випадках, а посвідку на постійне проживання вони зможуть отримати, тільки склавши іспит з державної мови.

У жовтні Управління у справах громадянства та міграції попередило, що постійні посвідки на тимчасове проживання громадян Російської Федерації – колишніх громадян або негромадян Латвії – стануть у вересні 2023 року недійсними.

Від початку лютого громадяни РФ активно реєструються на проходження перевірок на знання державної мови, але на початку січня голова профільної парламентської комісії Інгмар Лідака визнав: поки що незрозуміло, чи зуміє держава перевірити знання в такої безлічі людей у такий термін (до 1 вересня) і чи не треба якось підправити процедуру.

Планується, що мовну перевірку мають пройти 17 865 громадян Росії.

Related Posts