Антиросійський фронт Інші Позиція Польща Про Україну Співробітництво

Кремль використовує історичні дискусії для блокування євроінтеграції України

На форумі “Україна-Європа”, який відбувся у польському Жешуві віцемаршалок Сейму Польщі Малгожата Госевська заявила, що Польща не ставить знак рівності між наявністю історичних суперечок із Україною та європейськими перспективами нашої держави. Однак польська чиновниця наголосила, що такі суперечки дають додаткові можливості для російських провокацій.

“Польща завжди та безумовно підтримувала європейський шлях України. Так, одночасно ми піднімаємо питання історії, тому що це важливо для нас і ми не можемо зупинитися, поки всі загиблі поляки не отримають гідного поховання”,- заявила Госевська

Відповідаючи на питання учасників, чи можуть історичні суперечки України та Польщі заблокувати шлях України до ЄС, Госевська, яка представляє партію влади “Право і справедливість”, відповіла негативно й заперечила такий сценарій.

“Ми не робимо зв’язку між цим. Наша підтримка України є безумовною і вона не залежить від нашого діалогу в сфері історії. Інша справа, наявні суперечки між Україною та Польщею у сфері історії активно використовуються Росією для численних провокацій, щоб вбити клин між нами”,- заявила вона.

Водночас, Малгожата Госевська схвально оцінила перебіг поточного історичного діалогу між Україною та Польщею, зазначивши, що розблокування пошуків поховань загиблих поляків на території України  “є дуже добрим сигналом, який свідчить, що ми рухаємося у правильному шляху”. Подібні твердження неодноразово висловлювали й інші польські політики, які розмежовували історичні дискусії з українцями та сучасне партнерство та євроінтеграцію України, зазначаючи, що наше минуле не повинно впливати на наше партнерство в сьогоденні.

Related Posts