Аналітика Новини Міжмор'я Про Україну

В Росії третина новин про Україну стосується Зеленського та Донбасу — ІМІ

З-поміж новин про Україну російські ЗМІ найактивніше висвітлюють діяльність та події, пов’язані з Президентом Володимиром Зеленським – на цю тему припадає 36% загальної кількості матеріалів щодо України, в російських ЗМІ.

Такими є результати дослідження Інституту масової інформації (ІМІ) щодо висвітлення України в російських онлайн-медіа, передає Укрінформ.

Дослідження показало, що більше половини матеріалів, присвячених Зеленському, стосувалися його заяви про відповідальність радянського режиму за початок Другої світової війни та Голокост. Цю заяву пропагандисти назвали “провалом спичрайтеров”, “махровой русофобией” і подали в контексті того, що нібито “Зеленский все больше и больше погружается в идеи украинского национализма”.

На другому місці за кількістю згадок – ситуація на сході України, якій російські медіа приділили 10% загальної кількості матеріалів про Україну. Це переважно була інформація про обстріли, режим розведення військ та ініціативи щодо врегулювання конфлікту.

На третьому – заява Кравчука про повернення Криму і Донбасу (7%).

У моніторинговий період потрапили кілька резонансних подій, що знайшли своє відображення на сторінках росЗМІ. Зокрема, це “записи Гончарука” (6% загальної кількості матеріалів про Україну) та інформація про нібито зареєстрований в Україні випадок небезпечного штаму коронавірусу, що згодом виявилося дезінформацією (5,5% загальної кількості матеріалів про Україну).

Проте не забувають російські ЗМІ повідомляти про нібито “нацистський режим” в Україні та декомунізацію, яка подається в соусі русофобії. На цю тематику припало 5,5% загальної кількості матеріалів про Україну.

В рамках дослідження аналізувалися п’ять російських найпопулярніших новинних сайтів за версією Liveinternet.ru: “РИА Новости”, “Комсомольская правда”, “Газета.ру”, “Известия” та “Лента.ру”. До вибірки потрапили всі новини про Україну, що вийшли в період із 24 до 28 січня 2020 року включно.

Related Posts