Аналітика Новини Міжмор'я Польща

Дипломат: Відносини між Росією та Польщею нині найгірші за 75 років

Посол Росії у Польщі заявив, що сьогодні взаємини Москви і Варшави найгірші за весь період від закінчення Другої світової війни, передає Польське радіо.

Відносини між Росією та Польщею зараз найгірші за весь період від закінчення Другої світової війни. Про це заявив посол Росії у Варшаві Сєрґєй Андрєєв в інтерв’ю російському порталу «RBK», опублікованому у вівторок.

«RBK» зазначає, що публікує розмову «на тлі найжорсткішої кризи в російсько-польських відносинах за останні роки», і що «з кінця минулого року представники Росії та Польщі ведуть заочну історичну суперечку».

За інформацією порталу, ці відносини загострилися після того, як минулої осені Європарламент прийняв резолюцію про 80-ту річницю Другої світової війни.

Посол Андрєєв, говорячи про суперечки з Польщею довкола історії, звинуватив противників Росії у тому, що вони намагаються «послабити позицію сучасної Росії» на міжнародній арені.

«Історію, як відомо, пишуть переможці. У другій світовій війні переміг, передусім, Радянський Союз та ті, і лише ті, хто тоді був на нашому боці. Якщо хтось зараз вважає себе одним із наших опонентів у цій війні, він буде у вічній поразці, як в реальній історії, так і в історичних суперечках», – оцінив російський дипломат.

Андрєєв запевнив, що «у Росії є велика історія народу-переможця, і немає абсолютно ніяких підстав її з ким-небудь погоджувати».

Можливе відновлення двосторонньої діяльності Групи зі складних питань дипломат назвав «безглуздим», і наголосив, що таких планів сьогодні «абсолютно немає». За словами представника Росії у Польщі, дискусії з приводу історичних питань між Росією та Польщею зводилися до «неодноразових спроб польської сторони переконати нас (росіян – РАР) визнати її правильність та всі можливі правопорушення проти Польщі».

«У нинішній ситуації – після масового демонтажу в Польщі пам’ятників радянським солдатам-визволителям, коли заперечується сам факт визволення Польщі Червоною армією, у нас просто немає спільного підґрунтя для обговорення історичних тем у рамках політичного діалогу», – зазначив дипломат.

Андрєєв, який виконує місію посла Росії в Польщі з 2014 року, сказав, що до 2014 року російсько-польські взаємовідносини були «більш-менш пристойними».

«Однак після 2014 року, коли відносини раптово погіршилися, і коли історична міфотворчість наших опонентів почала переступати всі можливі межі, в Росії остаточно вирішили називати все своїми іменами», – заявив Андрєєв.

Related Posts