Аналітика Новини Міжмор'я Польща Про Україну

У МВФ вважають, що Україні треба 20 років рости на 6%, аби наздогнати Польщу

За словами експертів з МВФ, українська економіка мала би зростати на рівні 6% щороку протягом 20 років, аби вийти на нинішній рівень польської економіки

Україні необхідно за рахунок структурних реформ забезпечити зростання протягом 20 років у середньому на 6% щорічно, щоб досягти сьогоднішнього рівня Польщі, часткові реформи та зростання середнім темпом у 4% вирішать це завдання лише наполовину. Так вважає постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман, передає Польське радіо.

«Це – довгостроковий проект, що неможливо завершити реформи протягом кількох років. Україна має підтримувати ці реформи всі 20 років, потрібне терпіння, щоб хоча б наздогнати сусідів», – сказав він на макроекономічній дискусії Американської торговельної палати в Києві.

Люнгман пояснив, що структурні реформи дадуть змогу забезпечити необхідні для такого зростання інвестиції та підвищення продуктивності.

Він уточнив, що йдеться про досягнення рівня ВВП на душу населення майже в 30 тис. американських доларів за паритетом купівельної спроможності.

«Україні треба рости на 7% на рік, щоб наздогнати сусідні економіки», – підтримав його думку провідний економіст з питань регіону Європейського банку реконструкції та розвитку Димитар Богов.

За його словами, якщо Україна на 50% скоротить відставання в рівні управління порівняно з країнами G-7, це додасть 1,2% зростання щороку. «Основна загроза – це втрата макроекономічної стабільності, яка є основою зростання», – додав економіст ЄБРР.

Люнгман нагадав, що Україна потрапила до 18 країн світу, економіки яких скоротилися за період з 1990-го по 2017 рік, показавши п’ятий з кінця результат – у середньому «мінус» 0,2% щорічно.

Люнгман додав, що Міжнародна організація праці очікує скорочення працездатного населення України на 1,2% щорічно у 2018-2030 роках.

Related Posts