Антиросійський фронт Балтія Інші Міжмор'я НАТО Польща Про Україну Співробітництво США

Польща, Угорщина і Чехія відзначають річницю вступу до Нато

11 березня 1999 року Польща, Угорщина і Чехія спільно відзначають 21 річницю приєднання до Північноатлантичного Альянсу (Нато).
В минулому всі три країни були членами створеної Москвою Організації Варшавського договору й одночасно приєдналися до Альянсу, окрім Словаччини, яка приєдналася до Нато в 2004 році.
Сьогодні всі країни Центрально-Східної Європи та Міжмор’я розуміють, що Нато залишається єдиною силою в глобальній архітектурі безпеки, яка  не лише вибудовує спільну оборону демократичних країні, але й не обмежує мінімально суверенітет країн-членів. Й за останні два десятиліття Нато стало фундаментом безпеки і оборонних можливостей багатьох країн Центрально-Східної Європи. Агресія Росії проти  на сході України  актуалізувала зміцнення обороноздатності Альянсу  і ще раз підкреслила, що роль Нато як фактора безпеки зростає у світлі нестабільної ситуації в регіоні і у світі.
Політика розв’язання нової “холодної війни” змусила Альянс подбати про зміцнення безпеки своїх східних кордонів. Після російської анексії Криму та початку військового конфлікту на українському Донбасі Північноатлантичний Альянс розширив свою присутність у Східній Європі. Зокрема, у 2017 році в Польщі та країнах Балтії розміщено чотири багатонаціональні батальйони та запроваджено програми, за якими  європейські члени Альянсу мають бути у змозі протягом місяця привести в повну боєготовність близько 15 тисяч військовослужбовців.  Крім Цього, Нато проводить масштабні військові навчання, зокрема в червні 2018 року в навчаннях Saber Strike у Польщі й країнах Балтії взяли участь близько 18 тисяч солдатів.
Нагадаємо, що Україна також здійснила низку законодавчих кроків щодо зближення з Альянсом. Верховна Рада України проголосувала за те, щоб прописати в Конституції курс країни на набуття повноправного членства в ЄС і Нато, а також включила в Конституцію курс України на членство в ЄС і Нато.

Related Posts