Антиросійський фронт Новини Міжмор'я Польща

Голова PGNiG: Ґазпром мусить віддати понад 6 мільярдів злотих

Росіяни завищували ціну на газ для Польщі. Стокгольмський арбітраж вирішив, що Ґазпром має повернути Польській нафтогазовій компанії майже 1,5 млрд доларів, передає Польське радіо.

Ґазпром не уникне виплати понад 6 мільярдів злотих Польській нафтогазовій компанії (PGNiG), – заявив голова компанії Єжи Квєцінський.

Після понад п’яти років польська компанія виграла в Міжнародному арбітражному суді в Стокгольмі ціновий спір з російським газовим гігантом. Суд вирішив, що Ґазпром має знизити ціни на газ Польській нафтогазовій кампанії. Нова ціна має бути обчислена з 1 листопада 2014 року.

Це означає, що Польська нафтогазова компанія повинна отримати від Ґазпрому 1,5 млрд доларів відшкодування за вже поставлений і оплачений газ із 2014 до 2020 року.

Голова PGNiG Єжи Квєцінський заявив в ефірі Польського радіо, що Ґазпром мусить заплатити Польщі ці гроші. Російська компанія «немає виходу, тому що не лише Польща є її клієнтом», – пояснив Квєцінський.

Очільник PGNiG нагадав також, що компанія вирішила не продовжувати з Ґазпромом невигідного для Польщі так званого Ямальського контракту. «Ми на шляху до досягнення повної (газової – ред.) незалежності після 2022 року», – вказав Квєцінський.

Польща у межах диверсифікації джерел постачання газу побудувала LNG-термінал у Свіноусті, де приймає вантажі скрапленого газу з Катару, Норвегії, Сполучених Штатів.

Крім того Польща продовжує будівництво газопроводу Baltic Pipe, що сполучить Польщу з родовищами на норвезькому шельфі.

Related Posts