Інші Новини Міжмор'я

Суд засудив убивцю словацького журналіста-розслідувача Яна Куцяка

Ян Куцяк розкрив випадки шахрайства і корупції в рядах партії влади. Його вбивство  викликало у Словаччині хвилю протестів, у відставку пішли чільні політики країни, передає Польське радіо.

Словацький суд засудив колишнього солдата Мірослава Марчека до 23 років позбавлення волі за вбивство журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової. Пару застрелено у лютому 2018 року.

Суд у місті Пезінок засудив 37-річного Марчека до меншого терміну ув’язнення, ніж вимагала прокуратура. Причиною цього стало його зізнання та співпраця з поліцією після затримання. «Суд хотів, щоби вирок показав, наскільки важливо визнати свою вину та допомогти розкрити не лише насильницькі злочини, а й корупцію», – сказала суддя Ружена Сабова.

Засуджений повинен додатково виплатити батькам журналіста 140 тисяч євро фінансової компенсації. Сім’я загиблої нареченої повинна отримати 70 тисяч євро.
Судове рішення не набуло чинності. Прокуратура подала домагаєть засудження на 25 років позбавлення волі, тому оскаржить це рішення у Верховному суді.

Ян Куцяк був журналістом-розслідувачем. Його та наречену застрелено в їхньому будинку у 2018 році після того, як журналіст розкрив випадки шахрайства за участю політиків партії «Smer».

Вбивство Яна Куцяка викликало у Словаччині хвилю протестів, у результаті чого у відставку пішли прем’єр-міністр країни Роберт Фіцо, два його помічники, голова Міністерства внутрішніх справ, шеф поліції, а також міністр культури.

Related Posts