Аналітика Експертна думка Новини Міжмор'я Польща

Речник Дуди: Закон про голосування поштою відповідає вимогам президента

У Сенаті Польщі, перш ніж почати розгляд закону про кореспонденційне голосування, хочуть провести консультації з експертами і епідеміологами, передає Польське радіо.

Речник президента Польщі Блажей Спихальський сказав, що схвалений Сеймом закон про кореспонденційне голосування відповідає принципам, на яких наполягав президент, щоб підписати цей правовий акт. Речник Анджея Дуди сказав, що рішення, прийняте Сеймом, гарантують загальне виборче право та відповідають основам безпеки:

«Президент неодноразово казав, що якщо будуть збережені основи безпеки і засада загального голосування – настільки основна у нашому конституційному порядку – то такі рішення мають бути схвалені. Цей закон прийнятий Сеймом, але законодавчий процес ще не закінчений».  

Блажей Спихальський висловив надію, що Сенат не буде зволікати із затвердженням настільки важливого для держави правового акту. Він нагадав, що до самих виборів, призначених на 10 травня, залишилося небагато часу.

Закон керівної партії Право і справедливість, прийнятий у понеділок Сеймом, передбачає цьогорічне голосування на виборах президента Польщі тільки шляхом кореспонденційного голосування. Крім того, у випадку оголошення у країні стану епідемії спікер Сейму може виступити із розпорядженням про зміну раніше визначеного у постанові терміну виборів, але при цьому цей термін має відповідати положенням Конституції.

Спікер Сенату Томаш Ґродзький заявив у вівторок, що верхня палата парламенту ймовірно використає надані їй правом 30 днів для розгляду закону про поштову форму голосування.

Голова Сенату, де мінімальну більшість має опозиція, повідомив, що перш ніж закон надійде на пленарне засідання, будуть проведені консультації з експертами. За його словами, будуть потрібні висновки речника громадянських прав, Державної виборчої комісії, Верховного суду, епідеміологів та інших органів. Сенатори теж можуть рекомендувати віддалене проведення громадських консультацій.

Томаш Ґродзький додав, що Сенат має переконатися, що положення на загрожують життю і здоров’ю поляків.

Related Posts