Новини Міжмор'я Про Україну

Кулеба та генсек ОБСЄ разом відвідають Донбас

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба разом із генеральним секретарем ОБСЄ Томасом Гремінгером відвідають Донбас після покращення ситуації з COVID-19.

Про це йшлося під час відеозустрічі перед відкриттям першого засідання Форуму з безпекового співробітництва ОБСЄ під головуванням України, повідомляє Укрінформ.

«Співрозмовники домовилися здійснити спільний візит на Донбас після поліпшення епідеміологічної ситуації», – йдеться у повідомленні.

Міністр наголосив, що російська агресія проти України та окупація Криму, що тривають, мають залишатися у центрі порядку денного ОБСЄ як найбільші загрози європейській безпеці.

Кулеба та Гремінгер обговорили також проблемні аспекти діяльності СММ ОБСЄ в Україні. Співрозмовники були єдині в тому, що обмеження бойовиками перетину лінії зіткнення для патрулів СММ під приводом протидії пандемії COVID-19 значно звужують моніторингові можливості місії, порушують її мандат та ставлять під загрозу особисту безпеку спостерігачів.

Глава МЗС України подякував за допомогу ОБСЄ у зусиллях зі звільнення незаконно утримуваних осіб на Донбасі. Міністр закликав генерального секретаря ОБСЄ приділити особливу увагу становищу політв’язнів в тимчасово окупованому Криму та на території Російської Федерації та сприяти зусиллям з їхнього звільнення.

«Ми не можемо забувати про наших людей, яких незаконно тримають за ґратами в окупованому Криму і на території Росії за сфабрикованими звинуваченнями. Їхні рідні та близькі розраховують на наші спільні зусилля в цій справі», – підкреслив Кулеба.

Він також ознайомив генсека ОБСЄ з пріоритетами головування України у Форумі з безпекового співробітництва та отримав запевнення, що Секретаріат надаватиме практичну підтримку їх реалізації.

Related Posts