Новини Міжмор'я Про Україну

МЗС засудило обшуки у справі “батальйону Челебіджихана” в окупованому Криму

Речниця МЗС України Катерина Зеленко закликала припинити порушення прав людини в окупованому Криму у зв’язку з обшуками, які російські силовики провели в будинку кримської татарки Шейде Асанової.

Про це Зеленко написала у Twitter, передає Укрінформ.

«Російські силовики, які стукають у двері, іноді виламують їх, – жахлива реальність життя в окупованому Криму. Сьогодні вони прийшли до 65-річної кримської татарки Шейде Асанової, вимагаючи обшукати її будинок. Такі порушення прав людини з боку Росії повинні припинитися», – підкреслила речниця МЗС.

Як повідомлялося, в окупованому Криму в селі Курське Білогірського району силовики прийшли з обшуком до кримської татарки Шейде Асанової, сина якої заочно підозрюють в участі в “кримськотатарською батальйоні імені Челебіджихана”.

За словами жінки, силовики повідомили, що обшук пов’язаний із кримінальною справою, в рамках якої проходить її син Рустем Асанов, котрий з 2016 року мешкає в Україні.

Дискусія про створення у структурі правоохоронних органів України кримськотатарського батальйону на честь національного громадського діяча Номана Челебіджихана триває з 2016 року. Офіційно цей батальйон так і не був створений, проте російські спецслужби переслідують кримчан за нібито участь у цій організації.

Нині фігурантами “справи “батальйону Номана Челебіджихана” є Едем Кадиров, Февзі Саганджи, Ділявер Гафаров, Наріман Межмедінов. Правозахисники розглядають переслідування за участь в “батальйоні імені Номана Челебіджихана” як політично мотивовані.

Related Posts