Балтія Новини Міжмор'я Співробітництво США

Американська нафта для Білорусі вже прибула до Литви

«Завдяки диверсифікації джерел постачання сировини разом зі Сполученими Штатами ми зміцнюємо суверенітет Білорусі та його стійкість до тиску з боку третіх держав», – заявив віце-міністр закордонних справ Литви Далюс Чекуоліс

Перша партія американської нафти, призначеної Білорусі, вже прибула у литовський порт у Клайпеді. На борту танкера було майже 80 тисяч тонн сировини. Відтак нафту доставлять до білоруського НПЗ у Новоплоцьку, передає Польське радіо.

«Завдяки диверсифікації джерел постачання сировини разом зі Сполученими Штатами ми зміцнюємо суверенітет Білорусі та його стійкість до тиску з боку третіх держав», – заявив віце-міністр закордонних справ Литви Далюс Чекуоліс.

Постачання американської нафти до Білорусі стало можливим завдяки договорам, підписаним державним секретарем США Майком Помпео під час його візиту до цієї країни у лютому. Минулого місяця міністр закордонних справ Білорусі Уладзімір Макєй підтвердив, що постачання американської нафти є частиною державної стратегії диверсифікації джерел постачання сировини та забезпечення стабільної праці білоруських нафто-переробних заводів. Раніше майже всю цю сировину Білорусь купувала у Росії, проте цим країнам не вдалося дійти порозуміння щодо цін. Після цього Білорусь почала купувати нафту в Норвегії, Азербайджані та Саудівській Аравії.

Related Posts