Балтія Новини Міжмор'я Польща

На кордоні Польщі та Литви відновили вільний рух

Сьогодні вранці на польсько-литовському кордоні у Будзіску скасували тимчасовий контроль у зв’язку з коронавірусом

Польсько-литовський кордон уже відкритий. Згідно зі змінами до указу уряду від 13 березня, обмеження у пунктах пропуску з Литвою скасували у п’ятницю вранці, передає Польське радіо.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький зустрівся у прикордонному переході в Будзіску з очільником литовського уряду Саулюсом Сквернялісом. Прем’єри обговорили не тільки відкриття кордонів, але теж питання, пов’язані з Європейським Союзом. Під час зустрічі політики розмовляли про польсько-литовську співпрацю у контексті пандемії коронавірусу, а також про двосторонні відносини. Вони порушили теж тему щодо фінансової перспективи Європейського Союзу та Європейського фонду відновлення.

«Я дуже радий, що ця найновіша дуже важка перспектива, яку, на жаль, для усієї Європи, для всього світу підготував коронавірус, уся пандемія, що ми тепер проходимо її спільно як друзі і що повертаємося до нормальної співпраці на багатьох полях», – сказав прем’єр Польщі.

У свою чергу, прем’єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс наголосив, що важливим завданням є збереження стратегічного партнерства між Литвою та Польщею.

Прем’єр Моравєцький нагадав, що вчора у Чехії у межах Вишеградської групи опрацьований спільний та єдиний підхід до цих питань. «Дивлячись на нашу близьку співпрацю із Саулюсом Сквернялісом, а також з Вишеградською групою, я знаю і чітко бачу, яку силу становить Центральна Європа у справі майбутніх перемовин», – сказав Моравєцький. «Відновлення економіки має добрі перспективи», – зауважив він і додав, що Польща та Литва планують інфраструктурні та енергетичні інвестиції. Матеуш Моравєцткий запевнив теж у підтримці Литви у зв’язку із атомною електростанцією, яку будують в Білорусі.

Related Posts