Грузія/Вірменія Новини Міжмор'я Польща

Минуло 12 років із часу виступу президента Лєха Качинського в Тбілісі

Президент Польщі прибув до столиці Грузії у 2008 році під час російсько-грузинської війни, після чергового бомбардування міста Ґорі росіянами

Конфлікт спалахнув, коли Грузія намагалася відновити контроль над збунтованими проросійськими республіками – Абхазією та Південною Осетією. Тамтешні бойовики отримали зброю з Москви, яка аргументувала свої дії захистом російського населення, передає Польське радіо.

Росія напала на Грузію, витіснила її війська та цивільне населення з територій окупованих республік та здійснила військові злочини.

12 серпня Лєх Качинський взяв участь у акції на підтримку грузинів разом із президентами Литви, Естонії, України та прем’єр-міністром Латвії. З ініціативи польського президента лідери цих країн приїхали на зустріч із президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі.

Виступаючи перед тисячами грузинів, що зібралися перед будинком парламенту, Лєх Качинський підкреслив, що обов’язоком міжнародної спільноти є солідарно виступити проти імперських прагнень Росії.

«Ми дуже добре знаємо, що сьогодні Грузія, завтра Україна, післязавтра країни Балтії, і, згодом, можливо, настане час для моєї країни, для Польщі!», – попереджав президент Качинський.

Внаслідок 9-денної грузинсько-російської війни понад 150 тисяч людей, в основному грузини та осетинці з прикордонних сіл, змушені були покинути свої домівки.
Точної інформації про кількість жертв немає. Підраховано, що під час боїв загинуло 175 грузинських солдатів і цивільних мешканців, а також кількість цивільних осіб із Південної Осетії, яку важко встановити.

Related Posts