Балтія Новини Міжмор'я Польща

Польсько-литовські урядові консультації у Вільнюсі

Планується підписання декларації про стратегічне партнерство, та головна тема – це ситуація в Білорусі

Понад 20 міністрів з Польщі й Литви бере участь у консультаціях урядів обох країн. Під час запланованої на кілька годин зустрічі у Вільнюсі політики обговорюють взаємовідносини та підпишуть декларацію про стратегічне партнерство. Але найважливішою темою переговорів є ситуація в Білорусі після президентських виборів, які відбулися 9 серпня і, як вважається, влада цієї країни сфальсифікувала їх результат, передає Польське радіо.

Віцеміністр закордонних справ Польщі Павел Яблонський повідомив, що політики з Литви та Польщі порушать питання спільних дій з метою сприяння демократії в Білорусі. «Уряд Польщі та уряд Литви є одними з найактивніших, якщо йдеться про нагадування і клопотання про те, щоб гарантувати білорусам право самостійно вирішувати про своє майбутнє. Це право повинно забезпечити міжнародне співтовариство та Європейський Союз», – сказав польський віцеміністр.

Білоруська влада стверджує, що на виборах 9 серпня переміг Аляксандр Лукашенка. Проте, опозиція вважає, що голосування сфальсифікували. Вже понад місяць на вулиці білоруських міст виходять тисячі людей; трапляються сутички із силовиками, затримано сотні протестувальників.

Польську делегацію у Вільнюсі очолює прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький. Глава польського уряду має заплановані також окремі зустрічі з прем’єр-міністром та президентом Литви.

Related Posts