Новини Міжмор'я Позиція Польща

Анджей Дуда в ООН: Польща бореться за світ без домінування одних держав над іншими

Президент Польщі взяв участь у дискусії, присвяченій 75-річчю створення Організації Об’єднаних Націй

«Так, як 75 років тому Польща боролася за світ без домінування одних держав над іншими, так само протягом попередніх 75 років вона прагне того самого, активно беручи участь у роботі Організації Об’єднаних Націй», – заявив президент Польщі Анджей Дуда під час дискусії, присвяченої 75-річчю створення ООН, передає Польське радіо.

У зв’язку з пандемією коронавірусу під час цьогорічної сесії Генеральної асамблеї ООН і пов’язаних з нею дискусій, їхні учасники, очільники держав та урядів, міністри і віцеміністри могли записати свої виступи. Їх показували у залі засідань після короткого виступу фізично присутнього там представника даної країни в ООН.

У понеділок відбулася дискусія з нагоди 75-річчя створення ООН, у якій взяв участь, серед інших, президент Анджей Дуда.

Польський лідер розпочав свій виступ від послання до історії. Він сказав, що коли 26 червня 1945 року у Сан-Франциско підписали Статус ООН, відомого польського піаніста єврейського походження Артура Рубінштейна попросили додати пишності церемонії своїм виступом.

«Свій концерт, на подив багатьох, він розпочав словами: „У цьому залі, в якому зібралися великі народи, аби зробити цей світ ліпшим, я не бачу прапора Польщі, за яку велася ця жорстока війна”. Потім він попросив усіх встати і заграв польський державний гімн», – нагадав Дуда.

Президент зазначив, що позиція Артура Рубінштейна «повністю виражала те, що польський народ відчував після закінчення Другої світової війни». «Найкращий спосіб описати це визначенням „гірко-солодка перемога”», – сказав він. Дуда додав, що Польща була першою жертвою агресії ІІІ Рейху та Радянського Союзу у вересні 1939 року.

«Саме в той момент почалася Друга світова війна, вторгненням у Польщу. На окупованих польських територіях нацистська Німеччина побудувала систему винищення», – сказав президент. Він підкреслив, що «Польща, розділена між агресорами, ніколи не здавалась, і її солдати воювали з першого і до останнього дня в цьому найжорстокішому військовому конфлікті в історії світу на його фронтах».

За його словами, Польщу нарешті визнали членом-засновником ООН, але 26 червня 1945 року у Сан-Франциско не було польського прапора. «Наша країна не брала участі в тій конференції. Це сталося тому, що закінчення Другої світової війни не означало повної свободи для Польщі. Символічним для польської долі є той факт, що саме особистий спротив Йосипа Сталіна призвів до відсутності польської делегації 75 років тому в Сан-Франциско. І саме це так сильно боліло Артуру Рубінштейну», – сказав президент.

На думку Анджея Дуди, до «польського доробку (за 75 років роботи в ООН – ред.) напевно потрібно внести зусилля польського та американського науковця-правника Рафала Лємкіна з метою поінформування міжнародного співтовариства про невимовну жорстокість злочину геноциду». Дуда зазначив, що Лємкін був спочатку автором самого терміну «геноцид», а потім одним з авторів проєкту конвенції ООН з питань запобігання та покарання злочину геноциду від 1948 року (Лємкін був теж першим із фахівців міжнародного права, який визначив злочини сталінського комуністичного режиму проти українців як геноцид та проаналізував геноцид в Україні в контексті міжнародного права – ред.).

Ще одним важливим досягненням Польщі у сфері міжнародного права, за словами Дуди, було ухвалення Конвенції ООН про права дитини 1989 року.

Президент нагадав, що Польщу шість разів вибирали членом Ради Безпеки ООН, країна засідала у ній загалом 11 років. Востаннє – у 2018-2019 роках.

Польський лідер нагадав, що у червні 2017 року Польщу вибрали до РБ ООН рекордною кількістю голосів: 190 держав. Президент наголосив, що головним посланням своєї присутності у Раді Безпеки, а ширше – в системі ООН, Польща вважає ідею «мир завдяки праву».

Дуда теж вказав, що з ініціативи Польщі та Великої Британії 20 червня 2019 року РБ ООН одноголосно підтримала першу в історію резолюцію щодо захисту осіб з інвалідністю у збройних конфліктах. Так само з ініціативи Польщі у травні минулого року Генеральна Асамблея ООН встановила Міжнародний день вшанування пам’яті жертв насильства на релігійному підґрунті.

«У всій нашій активності на форумі ООН ми керуємося принципами, що тільки міжнародні відносини на засадах та нормах міжнародного права можуть дати світу мир, а право має не тільки дотримуватися, але і постійно поліпшуватися», – заявив президент Польщі.

Анджей Дуда наголосив теж на польському внеску у міжнародні зусилля в боротьбі з кліматичними змінами. Він нагадав, що за останні роки Польща тричі приймала кліматичні конференції ООН, востаннє – у 2018 році. Також президент запевнив, що Польща «була і завжди готова реалізовувати практичну співвідповідальність за мир у світі», прикладом чого він назвав «довгу традицію присутності Польщі у миротворчих місіях ООН».

Дуда також нагадав слова папи Івана Павла ІІ, який у 1995 році сказав в осідку ООН: «у 50-річчя закінчення Другої світової війни треба нагадати, що причиною того конфлікту було порушення прав народів», а «виражена у Статуті ООН воля захисту майбутніх поколінь від напасті війни мусила бути пов’язана із моральним імперативом захисту кожної нації та культури від несправедливої агресії та насильства».

«Сьогодні, як я нагадав, Польща продовжує цю місію захисту миру завдяки праву. Ми діємо так, оскільки глибоко віримо у можливість мирного співіснування держав. Ми віримо, що співпраця та єдність вільних народів та рівних держав, а не конфронтація, імперіалізм і концерт наддержав, є надією для світу», – сказав президент Дуда.  

Related Posts