Новини Міжмор'я Польща

У Анджея Дуди вважають, що його проєкт змін про аборти є компромісом

Голова кабінету президента Польщі вважає, що пропоновані Анджеєм Дудою зміни до так званого антиаборційного закону захищають життя осіб з інвалідністю, але не змушують жінок страждати від травми усвідомлення вагітності із летальною вадою

Очільник кабінету президента Польщі Кшиштоф Щерський вважає, що проєкт президента Анджея Дуди щодо абортів є компромісним, він захищає життя людей з обмеженими можливостями, але не змушує жінок страждати через травму від усвідомлення вагітності з летальними вадами, передає Польське радіо.

Щерський на хвилях Польського радіо прокоментував погляди у ЗМІ щодо пропозиції Анджея Дуди на тему змін до так званого антиаборційного закону, які, як вказано, для одних недостатньо захищають зачатих дітей, а для інших є надто обмежувальними.

«Так, як з кожним компромісом, а цей проект президента є компромісним проектом, завжди крайні погляди не будуть задоволені», – вважає Щерський. Він зазначив, що проект є результатом рішення Конституційного трибуналу і переводить його у правовий статус таким чином, щоб захистити життя осіб з обмеженими можливостями після народження, і в той же час не примушувати жінок до травми усвідомлення вагітності із летальною вадою, що призводить до того, що життя, яке розвивається, не доживе до щасливого фіналу.

«На мій погляд, це компроміс, що є справжнім розвитком відповідно до законодавчих положень того, що ствердив (Конституційний) Трибунал, що стверджує конституція Польщі. Ми захищаємо життя людей з обмеженими можливостями, але не змушуємо жінок, аби хтось приймав рішення за них у ситуації, в якій це життя, на жаль, є термінальним», – сказав міністр.

Він запевнив, що за останні дні президент провів багато переговорів з експертами, і дійшов висновку, що чинні норми не настільки чіткі та розбірливі, а тому він вважає, що їх слід уточнити, щоб чітко передати намір захисту життя, а не диференціювати його захист через інвалідність.

Коментуючи нещодавні протести у зв’язку з рішенням Конституційного трибуналу, Щерський зазначив, що вони несуть дві загрози майбутньому Польщі. Перша – це соціальна загроза агресії, а друга – епідемічна загроза COVID-19.

У п’ятницю президент Дуда вніс на розгляд Сейму свій проект змін до закону про планування сім’ї, захист людського плоду та умови дозволу аборту. Це відповідь на рішення Конституційного трибуналу, що спричинило хвилю протестів по всій Польщі. За словами Дуди, пропозиція, враховуючи вказівки Конституційного трибуналу, передбачає введення нової передумови, яка відновила би можливість переривання вагітності лише у випадку т.зв. летальних вад.

Конституційний трибунал 22 жовтня постановив, що т. зв. Закон 1993 року про боротьбу з абортами, який дозволяє аборти у разі високої ймовірності тяжких і незворотних порушень плода або невиліковних захворювань, що загрожують життю, не відповідає конституції.

Додамо, що, згідно із найновішим дослідженням United Surveys для «Dziennik Gazeta Prawna» та радіо RMF FM, 60 відсотків анкетованих поляків не підтримує найновіший проект Анджея Дуди щодо абортів. Підтримує зміни, згідно з цим опитуванням, тільки 30 відсотків респондентів.

Related Posts