Новини Міжмор'я Польща

Ґазпром звернувся до суду в Польщі проти польського UOKiK

Російський газовий монополіст оскаржив штраф Управління захисту конкуренції та споживачів стосовно компаній, які будують Nord Stream 2

Російський концерн Ґазпром повідомив 4 листопада про подання апеляційної скарги до польського Суду захисту конкуренції та споживачів у справі рішення польського Управління захисту конкуренції та споживачів (UOKiK), яке оштрафувало компанії, котрі беруть участь у будівництві газопроводу Nord Stream 2. передає Польське радіо.

Представники Ґазпрому зазначили, що концерн «принципово не погоджується з позицією UOKiK. Повторено думку, що у випадку оскарження постанови UOKiK вона «не підлягає виконанню до моменту узаконення відповідного судового вироку».

Про плани подати апеляцію Ґазпром оголосив на початку жовтня цього року, коли Управління захисту конкуренції та споживачів повідомило про оштрафування російської компанії та її партнерів у проєкті Nord Stream 2. Російське агентство Ріа Новості 2 листопада повідомило, що австрійська компанія OMV, яка бере участь у проєкті Nord Stream 2, також має намір звернутися до суду.

6 жовтня Управління захисту конкуренції та споживачів призначило штрафи проти компаній, задіяних у прокладення газопроводу Nord Stream 2, у тому числі 29 мільярдів злотих (6,4 мільярда євро) на Ґазпром і понад 234 мільйони злотих (майже 52 мільйони євро) на п’ять інших компаній, котрі будують газопровід. На основі постанови польського управління суб’єкти зобов’язані розірвати угоди, укладені на фінансування цього газопроводу.

Це рішення та призначення максимального штрафу пов’язане із завершеним провадженням Управління захисту конкуренції та споживачів стосовно компанії, відповідальної за будівництво та експлуатацію газопроводу Nord Stream 2 без необхідної згоди голови цього управління.

Як оцінює UOKiK, компанії, котрі фінансують газопровід, діяли свідомо, тому їх покарано максимальними фінансовими санкціями в розмірі 10 відсотків від річного обороту – Ґазпром (29,08 мільярда злотих), Engie Energy (55,5 мільйона злотих), Uniper (29,9 мільйона злотих), OMV (87,7 мільйона злотих), Shell (30,2 мільйона злотих) та Wintershall (30,8 мільйона злотих).

Related Posts