Новини Міжмор'я Польща

Оприлюднено звіт про інфляцію та економічне зростання

Експерти передбачають, що протягом 2021 та 2022 років ціни ростимуть повільніше, ніж цього року

Національний банк Польщі опублікував звіт, який стосується інфляції та економічного зростання. Екперти сподіваються, що протягом 2021 та 2022 років ціни будуть рости повільніше, ніж цього року. Прогноз також показує, що польська економіка цьогоріч скоротиться, а до зростання повернеться наступними роками, передає Польське радіо.

На цей рік передбачається скорочення на 3,5 відсотка, наступного року – зростання на 3,1 відсотка, а 2022 року – зростання на 5,7 відсотка. Представник Національного банку Польщі Пйотр Шпунар зазначив, що останнім часом польській економіці допомагають дії центрального банку: «Одним із факторів, які, безперечно, вплинули на кращу ситуацію ВВП, тобто менш глибоку рецесію, яку ми передбачаємо на цей рік, були дії в сфері економічної, грошової та фіскальної політики. Ці дії ми врахували в нашому звіті».

Автори звіту вказують, що цього року середньорічна інфляція становитиме 3,4 відсотка, наступного року – 2,6 відсотка, а 2022 року – 2,7 відсотка.

Прогноз стосовно інфляції та економічного зростання Національний банк у Варшаві публікує тричі на рік, враховуючи незмінність відсоткових ставок. Це один із найважливіших документів, які бере до уваги Рада грошової політики, вирішуючи про розмір відсоткових ставок. Минулого тижня основну ставку підтримано на дотеперішньому рівні – 0,1 відсотка.

Related Posts