Інші Новини Міжмор'я

Угорщина намагається розблокувати мільярди євро, заморожені через дисциплінарний процес ЄС

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан направив високопоставленого чиновника до Брюсселя, щоб отримати мільярди євро на відновлення після пандемії коронавірусу, про це повідомляє “Європейська правда”.

Угорщина сподівається укласти угоду з Брюсселем щодо заблокованих фондів ЄС до кінця року. Будапешт прагне розблокувати мільярди, які були заморожені через стурбованість щодо стану верховенства права в країні.

Якщо Будапешт не зможе досягти угоди з Європейською комісією до кінця 2022 року, він може втратити 4,64 мільярда євро з фонду відновлення після Covid-19. Крім того, залишаються питання щодо потенційної шестирічної програми фінансування у розмірі 24,3 млрд євро для модернізації національної інфраструктури.

Хоча прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан раніше заявляв, що йому не потрібні гранти ЄС на відновлення після пандемії, він відправив високопосадовців до Брюсселя, щоб розблокувати кошти.

Головний переговірник Угорщини Тібор Наврачич сказав виданню, що він з оптимізмом дивиться на угоду щодо плану відновлення після пандемії на суму 15 мільярдів євро до кінця року. 

Він також сподівається, що Угорщина зможе укласти “угоду про партнерство” на початку осені, щоб отримати 24,3 млрд євро з “фондів гуртування”.

Обидві угоди пов’язані з безпрецедентним дисциплінарним процесом, розпочатим проти Угорщини у квітні. Він може призвести до призупинення фінансування ЄС через порушення верховенства права.

Угорщина отримала мільярди коштів ЄС відтоді, як приєдналася до Євросоюзу в 2004 році, але в останні роки зросла стурбованість щодо ймовірного зловживання коштами ЄС для збагачення друзів і родини Орбана.

За 12 років правління Орбана незалежні ЗМІ у країні зникли, а система стримувань і противаг ослабла.

Останніми тижнями в ЄС активізувалася дискусія про те, що робити з Угорщиною під керівництвом Віктора Орбана. Детальніше читайте у статті: Покарання для Угорщини. Коли ЄС зможе позбавити права вето антизахідний уряд Орбана

Related Posts