Польща

Суд у Польщі виправдав чоловіків, які повалили статую священника, підозрюваного в насильстві

Окружний суд Гданська виправдав трьох чоловіків, які у 2019 році повалили статую покійного священника, підозрюваного в сексуальному насильстві над неповнолітніми.

Про це пише Associated Press, пише “Європейська правда”.

Священник Генрик Янковський, який помер у 2010 році, став відомим у 1980-х роках завдяки своїй підтримці продемократичного руху “Солідарність” і його лідера Леха Валенси в їхній боротьбі проти комуністичного режиму Польщі.

Після його смерті з’явилися докази його ймовірного насильства над хлопчиками та дівчатками, але чиновники спочатку відмовлялися знести пам’ятник на його честь, тож троє активістів вирішили зробити це самі.

Конрад Корженьовський, Рафал Сушек та Міхал Войцещук повалили статую в лютому 2019 року. Після цього вони викликали поліцію, щоб повідомити про себе, а також опублікували маніфест, в якому пояснили, що діяли на благо громади.

Вони звинуватили церкву в “системній співучасті у злі, заподіяному людям Генриком Янковським”, а державних службовців – в тому, що вони відвернулися від проблеми.

Працівники суднобудівного заводу знову встановили пам’ятник до того, як міські депутати проголосували за його демонтаж і вилучили його ім’я з площі, на якій він стояв.

Минулого року суд нижчої інстанції визнав трьох активістів винними в образі і руйнуванні пам’ятника, але вирішив не накладати покарання через “низьку суспільну шкідливість” діяння. У понеділок суд вищої інстанції ухвалив рішення про виправдання трьох активістів, і це рішення є остаточним.

Related Posts