Молдова/Румунія Новини Міжмор'я

Румунія хоче прискорити перехід на євро – на три роки раніше від запланованого

Уряд Румунії прагне запровадити євро до 2026 року, набагато раніше, ніж поточний план приєднатися до єврозони у 2029 році.

Про це заявив міністр фінансів Адріан Качіу, пише “Європейська правда” з посиланням на Euractiv.

За словами міністра, для досягнення цієї мети необхідно повністю виконати Національний план відновлення та стійкості (NRRP).

“План приєднання до єврозони має горизонт 2029 року. Ми його дотримуємося. Але я хочу, щоб це був 2026 рік. Для цього ми всі повинні докласти зусиль, проштовхнути реформи, передбачені NRRP, і виконати національний план на 100%”, – сказав він.

Країни ЄС, які бажають перейти на євро, повинні досягти високого ступеня стійкої економічної конвергенції. Наприкінці 2022 року Європейська комісія заявила, що Румунія не відповідає умовам, необхідним для прийняття євро.

Починаючи з 2007 року, уряди послідовно обіцяли, що Румунія приєднається до єврозони і перейде на євро, хоча, незважаючи на те, що політична воля приєднатися до групи існує повсюдно, Національний банк Румунії оголосив у 2021 році, що приєднання відбудеться не раніше 2029 року.

Радник голови Національного банку Румунії Адріан Васілеску заявив кілька днів тому, що економічні зусилля на цьому етапі будуть занадто великими і майже нездійсненними.

Нагадаємо, Болгарія може приєднатися до єврозони з січня 2025 року, якщо вона відповідатиме всім критеріям вступу.

Related Posts