Балтія НАТО Новини Міжмор'я

Прем’єрка Естонії вважає, що країни НАТО мають збільшити витрати на оборону

Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас закликала країни НАТО значно збільшити витрати на оборону за прикладом їхніх балтійських союзників.

Як пише “Європейська правда”, про це вона заявила в інтерв’ю DPA в кулуарах щорічної Балтійської конференції з оборони.

Каллас вказала на свою країну, яка наступного року збільшить цю статтю бюджету до 3,2% свого валового внутрішнього продукту (ВВП), додавши, що це те, що вона також просуває на рівні НАТО.

“Подивіться на 1988 рік, коли всі члени НАТО витрачали більше 1% свого ВВП на оборону. Чому? Тому що вони вважали небезпеку серйозною. Але зараз небезпека більша, ніж під час Холодної війни, тому що війна повернулася в Європу”, – зауважила прем’єрка.

Раніше генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг закликав Німеччину збільшити оборонні витрати на тлі повномасштабної агресії Росії проти України.

Німецький канцлер Олаф Шольц у липні запевнив, що Німеччина витрачатиме 2% свого ВВП на оборону, як того вимагають цілі НАТО, вже наступного року, зокрема й за рахунок створеного спецфонду Бундесверу у 100 мільярдів євро.

У минулому союзники Німеччини в Північноатлантичному Альянсі різко критикували Берлін за те, що він не витрачає 2% свого ВВП на оборону щороку. Вже 11 країн-членів НАТО досягли або перетнули поріг у 2% ВВП на оборону, тоді як донедавна таких союзників було лише сім.

Related Posts