Новини Міжмор'я Польща

Польські депутати прокоментували доручення Матеушу Моравєцькому місії формування нового уряду

Політики «Права і Справедливості» сподіваються, що чинному прем’єру вдасться створити стабільний уряд. Депутати від опозиційних партій вважають, що ця місія, яку доручив чинному прем’єру Анджей Дуда у вівторок, приречена на провал, передає Польське радіо.

Президент Анджей Дуда доручив чинному прем’єру Матеушу Моравєцькому місію створити новий уряд. Згідно з положеннями польської Конституції, прем’єр-міністр має 14 днів, щоб запропонувати новий склад уряду.

Політики «Права і Справедливості» сподіваються, що чинному прем’єру вдасться створити стабільний уряд. Депутати від опозиційних партій вважають, що ця місія приречена на провал.

Сенатор від «ПіС» Марек Пенк сказав, що у понеділок Матеуш Моравєцький підсумував вісім років правління та представив бачення на наступні роки:

«Це певна пропозиція на столі. Чи це такі парламентарії, котрі прийшли сюди, аби зайнти всі можливі столи у президіях, комісіях і у всіх інших можливих секретаріатах чи інших інституціях канцлеряії Сейму і Сенату, чи вони хочуть працювати на благо Польщі? На мою думку, на дану мить це така програмна, ідеологічна дискусія на противагу типовій операції із прийняття держави».

Мілош Мотика з Польської селянської партії вважає, що Матеуш Моравєцький має нульові шанси сформувати уряд:

«Я думаю, що вчорашнє голосування у пленарному залі над кандидатурами у президію Сейму однозначно показало пану президенту, кому він повинен довірити місію створення уряду. Ми не знаємо, як це сприймати. Чи як спробу дискредитації Матеуша Моравєцького, чи це його остання розпачлива битва у Праві та Справедливості та спроба побудувати власну позицію. Відразу відомо, що ця місія приречена на провал».

У подібному тоні висловилася Барбара Дольняк з Громадянської коаліції. На її думку, це просто втрата часу:

«Вчорашнє голосування у пленарному залі показало, що ПіС не має жодних шансів, аби здобути більшість у Сеймі. А це означає, що не має жодного шансу на створення стабільного уряду, уряду, який матиме підтримку сеймової більшості. У зв’язку із цим – це змарнований час. Ми би могли за цей час створювати новий уряд, уряд сеймової більшості, який без зволікань розпочав би дії, необхідні для Польщі».

Протягом 14 днів після призначення прем’єр-міністр повинен представити Сейму програму діяльності свого кабінету разом із пропозицією про вотум довіри. Якщо Матеуш Моравєцький не набере необхідної кількості голосів, то депутати оберуть особу, якій довірять місію формування уряду.

Додамо, що у понеділок Сейм обрав Шимона Головню (Польща 2050) маршалком Палати, а також Моніку Вєліховську (Громадянська коаліція), Дороту Нєдзєлю (ГК), Влодзімєжа Чажастого (Нові ліві), Пьотра Зґожельського (Третій шлях) і Кшиштофа Босака (Конфедерація) його заступниками. Кандидатка від ПіС Ельжбєта Вітек не набрала необхідної більшості.

Також кандидат від ПіС на посаду віцемаршалка Сенату не отримав необхідної підтримки. Маршалком Сенату вибрали кандидатку від Громадянської коаліції Малґожату Кідаву-Блонську.

Related Posts